Leerlingen Calvijn College openhartig over wel of niet inenten

Dat je gereformeerd bent en op het Calvijn College zit, hoeft niet te betekenen dat je je niet laat inenten. Onder gelovig Zeeland heerst al lang geen taboe meer op vaccineren.

Sommige leerlingen zijn wel ingeënt en sommige niet. Een onderwerp dat al snel tot verhitte discussies kan leiden, maar door leerlingen op het Calvijn College niet wordt geschuwd.

Vaccinaties van God

Ayke en Marlène zijn wel ingeënt en hun schoolgenoot Jobke is dat niet. Ayke en Marlène laten zich wel inenten omdat zij geloven dat de vaccinaties een middel zijn waarmee God hen wil beschermen. Jobke legt uit dat haar ouders geloven dat God sowieso voor die bescherming zal zorgen, ook zonder tussenkomst van vaccinaties.

Het RIVM maakte vandaag de opkomstpercentages bekend van de inenting tegen Meningokokken vorig jaar. Van de 13- en 14-jarigen die een oproep kregen, kwam in Zeeland slechts 72 procent opdagen tegenover 86,5 procent landelijk.

Maatschappelijk zorgt wel of niet vaccineren voor veel discussie, een groeiende groep ouders staat wantrouwig tegenover het Rijksvaccinatieprogramma en daardoor daalt de vaccinatiegraad.

De drie hebben opvallend veel begrip voor elkaar. Ayke begrijpt goed dat sommige van zijn schoolgenoten kiezen om zich niet te laten vaccineren, ook al is hij zelf wel ingeënt: "Ik vind het mooi dat mensen zo vertrouwen op God, dat hij voor hen zal zorgen op zo'n moment."

Respect voor elkaars keuze

Tegelijkertijd heeft Jobke, die niet ingeënt is, ook haar twijfels. Ze kan zich vinden in het idee dat God er juist voor gezorgd heeft dat er vaccinaties zijn om de mensen te beschermen. Wanneer haar leeftijdscategorie een oproep krijgt voor een inenting voor Meningokokken zal ze daarom toch overwegen zich te laten inenten. Dit hoeft volgens haar geen problemen met haar ouders op te leveren: "Mijn ouders hebben alle respect voor mijn keuze, zoals ik ook respect heb voor hun keuze."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Calvijn College inenten vaccineren Meningokokken
Deel dit artikel:

Reageren