Deze prik krijgen nog bijna drieduizend Zeeuwen

Deze prik krijgen nog bijna drieduizend Zeeuwen
Deze prik krijgen nog bijna drieduizend Zeeuwen © Omroep Zeeland
Een potje met de vaccinatie
Een potje met de vaccinatie © Omroep Zeeland
In Vlissingen was het druk tijdens de eerste dag, maar hoeveel mensen er in Zeeland uiteindelijk worden gevaccineerd is onduidelijk. Al jaren is geloofsovertuiging een reden om kinderen niet in te laten enten. Ook daalt de vaccinatiegraad de laatste jaren doordat ouders twijfelen aan het nut van de vaccins.
<p>Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Daarom krijgen dit jaar bijna alle jongeren die 14 jaar worden, een vaccinatie die hen beschermt tegen deze variant.</p>
Misselijkheid, hoge koorts, braken en hoofdpijn zijn klachten die kunnen verraden dat iemand de ziekte heeft. Het kan in het ergste geval hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en zelfs de dood veroorzaken. Mensen die het overleven kunnen blijvend gevolgen ondervinden, zoals hersenschade.

Risicogroepen

Onder veertienjarigen komt de ziekte vaker voor, omdat ze vaker drager zijn van de ziekte. Ze zijn daarom ook één van de risicogroepen. Om de groepen in deze leeftijd te vaccineren wordt het probleem bij de bron aangepakt.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>