Provincie heeft te snel besloten Westerscheldeferry zelf te exploiteren

Westerscheldeferry
Westerscheldeferry © Jo Dingemanse
De beslissing om de veerdienst zelf te gaan exploiteren is onder tijdsdruk genomen, schrijft de Rekenkamer Zeeland, daardoor zijn alternatieven niet goed onderzocht. Volgens de Rekenkamer had de aanbesteding, waarop geen enkel bedrijf reageerde, opnieuw gekund, of had die mogelijkheid tenminste onderzocht moeten worden.
De Rekenkamer benadrukt dat de aanbestedingsprocedure en daarop volgende stappen goed zijn gedaan en dat de Provinciale Staten goed op de hoogte zijn gehouden. Maar de gang van zaken rond de aanbesteding is nooit geëvalueerd om lessen te leren voor de toekomst.
Op basis van het onderzoek beveelt de Rekenkamer aan om in de toekomst de risico's beter te onderzoeken. Ook moet de markt beter verkend worden en moet de gang van zaken worden geëvalueerd.

Geen alternatief

Verantwoordelijk provinciebestuurder Harry van der Maas is op de hoogte van het rapport. Hij vindt dat het niet anders had gekund. "Als we opnieuw met de vervoerders aan tafel hadden moeten gaan zitten, waren we in tijdnood gekomen. Bovendien stelden ze eisen waar we niet aan wilden voldoen , omdat die slecht zouden zijn uitgepakt voor de reizigers."
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>