'Pas als je de moeite neemt om te kijken, word je beloond'

'Pas als je de moeite neemt om te kijken, word je beloond'
'Pas als je de moeite neemt om te kijken, word je beloond' © Omroep Zeeland
Deze kunstenaar strijden met kunst tegen bezuinigingen
Het werk is ruim drie meter hoog en volgens de kunstenaar is er niet één uitleg voor. Er zijn al mensen naar Timmerman toegekomen die zeiden het beeld niet te begrijpen. Volgens hem is dat ook niet nodig. Hij vindt het juist mooi als mensen er hun eigen interpretatie aan geven. "Pas als je de moeite neemt om te kijken, word je beloond."
Guy Timmerman bij zijn beeld Netwerk in Vlissingen
Guy Timmerman bij zijn beeld Netwerk in Vlissingen © Omroep Zeeland
Ko de Jonge van Kipvis is blij dat het beeld er staat. Volgens hem is het snel gegaan, sinds in 2017 het derde beeld geplaatst werd. De Jonge: "We waren vijf jaar geleden, toen we dit bedachten, erg ambitieus. We wilden vijftien beelden plaatsen. Dit is de vierde. We bekijken per jaar of er nog meer bij komen. De toekomst is nog niet concreet."
<h2>Sonnet</h2><p>Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten,<br> En zit in 't binnenst van mijn ziel ten troon<br> Over mij zelf en 't al, naar rijksgeboôn<br> Van eigen strijd en zege, uit eigen krachten.</p><p>En als een heir van donkerwilde machten<br> Joelt aan mij op en valt terug, gevloôn<br> Voor 't heffen van mijn hand en heldere kroon:<br> Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten.</p><p>-- En tóch, zo eindloos smacht ik soms om rond<br> Úw overdierb're leên den arm te slaan,<br> En, luid uitsnikkende, met al mijn gloed</p><p>En trots en kalme glorie te vergaan<br> Op úwe lippen in een wilden vloed<br> Van kussen, waar 'k niet langer woorden vond.</p><p>Willem Kloos (1859 - 1938)</p>
Het initiatief voor de beeldenreeks ontstond vijf jaar geleden. "Toen trokken de overheden zich volledig terug uit het steunen van de kunsten", zegt De Jonge. "Alle kunst verdween uit Vlissingen. We besloten als kunstenaars dat we tegen de stroom in moesten." Het thema 'Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten' is gekozen omdat, volgens de Jonge, "iedere kunstenaar een God is in het scheppen wat hij doet".
Het beeld Netwerk is voor meerdere uitleg vatbaar.
Het beeld Netwerk is voor meerdere uitleg vatbaar. © Omroep Zeelaand
De kunstenaars willen nog meer beelden toevoegen aan het park, maar daarvoor zijn ze afhankelijk van instanties, zegt De Jonge. "De beelden zelf zijn niet te koop, dus we moeten zelf aankloppen bij stichtingen met de vraag of zij een beeld willen financieren."
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>