Drie gewonden door inademen ammoniak Middelburg

Drie gewonden door inademen dampen Middelburg
Mark Felius van de Stichting voor Regionale Zorgverlening (SVRZ), waar 't Gasthuis onder valt, zegt dat de ammoniakdamp vol in het gezicht van een medewerkster kwam. Deze vrouw blijft nog een nacht ter observatie in het ziekenhuis. De andere twee personen - een cliënt die in de kamer verbleef en een medewerker die hulp verleende - konden het ziekenhuis vanmiddag weer verlaten.

'Pure pech'

Het incident gebeurde op de revalidatieafdeling van 't Gasthuis. Brandweer, ambulances en de politie kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Ook werd een traumahelikopter opgeroepen. De kamer waar de lekkage was is door de brandweer voor de zekerheid schoongemaakt en geventileerd. De dampen zijn niet in andere kamers terechtgekomen.
Drie mensen zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht na inademen van een vloeistof
Drie mensen zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht na inademen van een vloeistof © HV Zeeland
Dat de koelkast ammoniak is gaan lekken is pure pech, zegt Felius. "Het is een apparaat van zo'n tweeënhalf jaar oud en de kans dat er nog eentje lekt is redelijk klein."
Desondanks is het incident aanleiding om de komende dagen op de locatie 't Gasthuis alle koelkasten die ammoniak bevatten extra te controleren. Het gaat om zo'n twintig koelkasten. Bij twijfel worden deze verwijderd. Mogelijk worden ook op andere locaties koelkasten bekeken.
SVRZ gaat de andere koelkasten controleren
Veiligheidsregio Zeeland meldt dat er geen levensbedreigende situaties zijn geweest. De relaties van de betrokkenen zijn op de hoogte gebracht. Nadat de koelkast uit de woning is verwijderd, is de woning weer vrijgegeven.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>