Beide verdachten woningoverval Breskens krijgen acht jaar cel

Verdachten woningoverval Breskens krijgen acht jaar cel
Verdachten woningoverval Breskens krijgen acht jaar cel © Omroep Zeeland
Een van de veroordeelde mannen, een 28-jarige verdachte uit Terneuzen bekende twee weken geleden dat hij betrokken was bij de overval. De andere verdachte heeft altijd ontkend. Samen met de verdachte vluchtte hij in de auto van de slachtoffers en reed daarmee in op politieagenten. Die trokken daarop hun wapens en schoten op de overvallers.

Zeer fors geweld

Volgens de rechtbank hebben de overvallers zeer fors geweld gebruikt. Daarbij is de man van het gezin buiten de woning een schedelfractuur geslagen met de kolf van een vuurwapen. Nadat de verdachten de woning waren binnengedrongen is de vrouw van het gezin door één van hen hardhandig aangepakt en met het vuurwapen geslagen, terwijl de andere de woning doorzocht.
De minderjarige kinderen, die zich verborgen hielden achter de gordijnen, hebben dit allemaal gezien. De overvallers hebben de woning doorzocht naar geld en waardevolle spullen en de man en de vrouw moesten onder bedreiging geld en horloges afgeven.

Alleen voor eigen gewin

Volgens de rechtbank hebben de overvallers kennelijk in het geheel niet stilgestaan bij de ingrijpende gevolgen die hun handelen kon hebben voor de slachtoffers. "Zij hebben uitsluitend hun eigen gewin vooropgesteld." De rechtbank rekent hen dit alles zwaar aan.
De rechtbank stelt verder vast dat het feit dat de politieagenten er lichamelijk grotendeels goed vanaf kwamen, niet te danken is aan enig handelen van de overvallers.
Er is door de verdachten geen begin van respect getoond voor het gezag van de politie.
Rechter
Wat de reden is geweest dat de woning in Breskens werd gekozen voor de overval is niet helemaal duidelijk geworden tijdens de rechtszaak. De Udenaar kende de slachtoffers omdat hij ze in hun bedrijf had ontmoet. Eén van de slachtoffers betaalde hem op enig moment 4.000 euro nadat ze herhaaldelijk was afgeperst door de man.

Niet meer veilig

De familie die werd overvallen blijft niet in hun woning aan de Slikkenburgseweg in Breskens wonen. Zij voelen zich daar niet meer veilig. Was het vroeger een donker plekje in de polder, nu staan er lichtmasten op het terrein die 's avonds de directe omgeving van het huis verlichten. De man des huizes gaat niet meer alleen op pad en laat zich elke dag ophalen en naar huis brengen.
Het is nog niet bekend of de verdachten in hoger beroep gaan.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>