Nieuwe behandeling alvleesklierkanker voor een klein deel dankzij Zeeuwse duiven

Duif, archieffoto
Duif, archieffoto © Omroep Zeeland
Duivenliefhebber Sjaak de Kooning uit Lewedorp hield de duivenveiling twee jaar geleden omdat er bij hem een jaar eerder blaaskanker was geconstateerd. Bij de wekelijkse behandelingen in de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam hoorde hij van de inzamelingsactie van de oncoloog Van Eijck voor onderzoek naar alvleesklierkanker.

Veiling

Geïnspireerd door de passie van Van Eijck heeft Sjaak zijn eigen actie opgezet. Hij kreeg 82 duivenkwekers uit Nederland en België zover dat ze jonge duiven schonken die via een internationale site werden geveild. Die internetveiling leverde 16.280 euro op.
Mede dankzij dat geld kan het Rotterdamse ziekenhuis over een paar maanden beginnen met de bouw van een speciale ruimte waar de Erasmus Universiteit in samenwerking met de Universiteit Leiden de virussen gaat produceren. Zelf maakt De Kooning de opening van die ruimte niet meer mee. Hij overleed vorig jaar mei, één dag na zijn 67ste verjaardag.
Sjaak de Kooning met één van zijn duiven
Sjaak de Kooning met één van zijn duiven © Omroep Zeeland
Bij de behandeling, die de naam de immuno-virotherapie heeft gekregen, krijgen de patiënten een virus toegediend. Dit virus pakt kankercellen aan die niet kunnen worden uitgeschakeld met de traditionele behandelingen zoals een operatie of chemotherapie.

Natuurlijke afweer

Het eerste mechanisme is dat het virus het immuunsysteem alerter maakt, waardoor het de natuurlijke afweer activeert en versterkt. Het tweede mechanisme is dat het virus de kwaadaardige kankercellen aanvalt, maar de normale cellen juist ongemoeid laat.
Doordat het ziekenhuis en de universiteit de methode zelf ontwikkelen, hopen ze de kosten laag te houden. Zo willen ze een betaalbare behandeling ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is. Van Eijck denkt over anderhalf tot twee jaar de eerste patiënten te kunnen behandelen.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>