Politie: Kinderen ingezet bij rooftocht langs Zeeuwse kust

Politie: Kinderen ingezet bij rooftocht langs Zeeuwse kust
Politie: Kinderen ingezet bij rooftocht langs Zeeuwse kust © Omroep Zeeland
Familie aangehouden voor reeks inbraken langs de kust
Meestal komen dit soort feiten pas naar buiten tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtszaal. De politie heeft er echter voor gekozen om dit nu te doen omdat er kinderen bij betrokken zijn. Het is de week van de Kinderbescherming en hoe deze kinderen zijn gebruikt in dit gezin is volgens de politie ook een vorm van kindermishandeling.
Afgelopen zomer waren er opvallend veel inbraken in auto's en campers langs de kust van Zeeland. Uit een overzicht van afgelopen zomer blijkt dat er verdeeld over de Zeeuwse kustgemeenten meer dan 100 keer is ingebroken in auto's en campers. Die golf stopte toen midden augustus de verdachten werden opgepakt. In totaal is de inbrekersfamilie, volgens de politie, misschien wel verantwoordelijk voor 160 auto- en camperinbraken. De politie ziet de man en vrouw van het gezin als leiding van een criminele organisatie, met als doel diefstallen en inbraken te plegen om zo te voorzien in hun eigen levensonderhoud. |

Inbrekersfamilie opgepakt, baby overgedragen aan zorgverleners

De verdachten zijn opgepakt in hun eigen camper. Ze stonden op het punt om een Walcherse camping op te rijden toen de politie arriveerde. In de camper zaten acht mensen. Een man van 43 jaar, zijn 41-jarige vrouw en zes kinderen van 20, 18, 17, 16, 11 jaar en een baby van één jaar oud. De jongen van elf jaar en het meisje van 1 zijn geen verdachten in dit onderzoek.
De camper is in beslag genomen, tegelijk met een hoop spullen die de politie in de camper heeft gevonden. Het gaat om koffers, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, laptops, telefoons, sieraden en geld.
Een deel van de buit van de inbrekersfamilie, van sieraden tot aanstekers
Een deel van de buit van de inbrekersfamilie, van sieraden tot aanstekers © Politie
Tijdens de samenwerking met de Belgische recherche bleek dat ook aan de Belgische kust veel inbraken waren gepleegd, vooral in de periode voordat er in Nederland werd ingebroken. Vermoedelijk is deze familie daar ook voor verantwoordelijk.

Rechtbank komt later

De eerste zitting in deze zaak is op 4 december in Middelburg. Dan komen de verdachten voor het eerst pro forma voor de rechter. De inhoudelijke behandeling volgt later.
De ouders en de kinderen van 20 en 18 jaar zitten, in afwachting van de rechtszaak, nog vast. De minderjarige kinderen zijn in een pleeggezin geplaatst. Ook voor de twee jongsten is onderdak geregeld.

Lees ook: