Zeeuwse uienbedrijven hebben naar schatting 100 mensen naar huis gestuurd

Vijf Zeeuwse uienbedrijven hebben een deel van het personeel naar huis gestuurd. Door de hitte en droogte van vorig jaar is de uienoogst kleiner dan anders, en is er onvoldoende werk. Ook is een deel van de export weggevallen, doordat andere landen uien uit onder meer Nieuw-Zeeland en China halen, omdat die goedkoper zijn dan de Nederlandse uien.

Door de droogte waren de uien kleiner dan normaal (foto: Omroep Zeeland )

Volgens Gijsbrecht Gunter van de Nederlandse uiensector gaat het naar schatting om ongeveer honderd mensen die nu thuis zitten. De vijf uienbedrijven hebben bij uitkeringsinstantie UWV werktijdverkorting voor deze mensen aangevraagd. Dat is een regeling waar bedrijven gebruik van kunnen maken om omzetverlies op te vangen. Gunter verwacht dat de komende weken meer bedrijven dit zullen doen.

Vooral gevolgen voor tijdelijke krachten

In de Zeeuwse uiensector werken in totaal 1.200 mensen. De helft daarvan werkt bij de uienbedrijven zelf en de andere helft bij aanverwante bedrijven. Het zijn volgens Gunter vooral kleinere bedrijven die nu personeel naar huis hebben gestuurd. "Die bedrijven hebben toch al snel zo'n 10 tot 25 mensen op de loonlijst staan."

Ook de grotere uienbedrijven hebben minder personeel nodig, merkt Gunter. Dat heeft vooral gevolgen voor de zogenoemde flexibele schil; tijdelijke krachten en uitzendkrachten.

Neerslagtekort

Gunter kijkt door de droogte terug op een dramatisch verlopen uienjaar, en voorziet niet veel goeds voor de toekomst. "Normaal hebben we rond deze tijd een neerslagoverschot van 150 millimeter, maar dat is nu een tekort van 150 millimeter. Een verschil van 300. Een lastige situatie."

Meer over dit onderwerp:
droogte uitensector personeelsprobleem
Deel dit artikel:

Reageren