Drie mannen aangehouden voor meer dan 40 branden

Drie mannen van 18, 22, en 31 jaar oud zijn door politie aangehouden voor meer dan veertig branden in de gemeente Hulst. De mannen staken diverse dingen in brand, waaronder auto's, touringcars en leegstaande huizen.

Politie-uniform (archieffoto) (foto: Omroep Zeeland)

De branden begonnen in 2014 nog vrij onschuldig met een verkeersbord en parasol, maar de doelwitten werden al snel groter. Daardoor ontstond er volgens de politie 'reëel gevaar voor mensen en dieren'. Behalve in Hulst sloegen de drie mannen ook toe in het Belgische Stekene. Daar werden zes trailers in brand gestoken die op het terrein van een transportbedrijf geparkeerd stonden.

Redder in nood

De mannen zijn al verhoord en hebben diverse brandstichtingen bekend. De drie mannen waren niet bij iedere brand aanwezig. Ze deden dit in wisselende samenstelling, volgens de politie. De 31-jarige man is de hoofdverdachte en deed zich vaak voor als de 'ontdekker van de branden' en waarschuwde bewoners en eigenaren. Dat deed hij om als 'redder in nood' te worden aangezien. Hij wordt er ook van verdacht dat hij de twee andere mannen heeft aangezet tot het aansteken van de branden.

Palletbrand was de aanleiding

De mannen van 22 en 31 zijn in december aangehouden. Ze kwamen in een onderzoek naar voren na een brand in een stapel houten pallets in Vogelwaarde. De derde verdachte is begin februari aangehouden.

Lees ook:

Kosten op daders verhalen

Het OM gaat de drie mannen nu vervolgen. De 18-jarige man mag zijn proces thuis afwachten. De andere twee blijven vastzitten. De gemeente Hulst wil de kosten die de brandweer heeft gemaakt verhalen op de verdachten.

Meer over dit onderwerp:
Hulst 112 brandstichting
Deel dit artikel:

Reageren