Stal Kerkwerve in quarantaine na dood veulen door rhinovirus

Paard, archieffoto
Paard, archieffoto © Miranda Flipse
Het veulen was te vroeg geboren en overleefde de bevalling niet. Uit autopsie op het veulen blijkt dat het rhinovirus de oorzaak is. Dat virus kent drie varianten, het gaat hier om de zogeheten abortus-variant. Drachtige merries die door deze variant van het virus besmet raken, lopen grote risico hun veulen te verliezen.

Zeer besmettelijk

Het Rhinovirus is verwant aan het herpesvirus, maar is niet gevaarlijk voor mensen. Het wordt dan ook weleens equine herpesvirus genoemd. De volledige naam is Rhinopneumonie-virus.
Hoewel mensen er zelf niet ziek van worden, kunnen ze het virus wel overdragen aan paarden. Daarom wordt de stal in Kerkwerve nu hermetisch afgesloten, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. "Alle activiteiten worden voorlopig gestaakt", schrijft de staleigenaar op Facebook.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>