Waterbedrijf vervangt geplette krokussen in bloemenlint dodendraad

Rioolbuizen op krokuslint op de plek van de dodendraad in Zelzate
Rioolbuizen op krokuslint op de plek van de dodendraad in Zelzate © Stichting Verhalis
De bloemenrij moet aangeven waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de 'Grenzhochspannungshindernis' oftewel de dodendraad liep. Dat was een hek onder 2.000 volt hoogspanning.

Dwars door dorpskernen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wilden de Duitsers voorkomen dat mensen van het bezette België naar het neutrale Nederland zouden vluchten. Ook moest het smokkelaars afschrikken. De draad liep van het Belgische Knokke tot het Duitse Aken. Vaak ook dwars door dorpskernen heen, zoals in Clinge en Koewacht.
De dodendraad
De dodendraad © Stichting Verhalis
Dat de rioolbuizen een deel van de opkomende krokussen geplet hebben, is een grote domper volgens Carien van Vught van Verhalis, de stichting die het krokusproject heeft bedacht. Al zijn volgens haar ondanks de buizen hier en daar toch nog wat bloemen opgekomen. En waar de geplette bollen niet uitkomen, worden op kosten van Aquafin nieuwe bollen geplant.
Carien van Vught van stichting Verhalis over rioolbuizen op bloembollen
De bollen voor dit bloemenlint zijn deels door vrijwilligers geplant, maar op meerdere plekken werden ze geholpen door basisschoolkinderen. Zoals op de plek waar de rioolbuizen nu zijn neergelegd. Volgens het waterbedrijf hadden de medewerkers die de buizen daar plaatsten geen idee dat de bollen daar waren geplant.

'Dodendraad leeft'

Naast het krokuslint heeft Verhalis ook een fietsroute langs het dodendraadtraject uitgebracht. Het is allemaal onderdeel van het project 'De Dodendraad leeft'. Alle drie de Zeeuws-Vlaamse gemeenten werken mee aan dat project.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>