'Aandacht voor fiets is beperkt bij Zeeuwse partijen'

Fietsen langs de Oosterschelde
Fietsen langs de Oosterschelde © Nella Padmos
Voor de inventarisatie heeft de Fietsersbond alle verkiezingsprogramma's beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid. DENK, Partij voor Zeeland, Forum voor Democratie en de SP hebben weinig over de fiets te melden in hun programma. Niet een Zeeuwse partij wist het predicaat 'uitstekend' te verdienen.
De ChristenUnie heeft het predicaat 'goed' gekregen. Die partij springt er wat de Fietersbond betreft boven uit. De partij pleit voor een kwart meer fietsgebruik in 2025, aanleg van snelfietsroutes en meer aandacht voor snelle fietsers.
Fiets in verkiezingsprogramma's
Fiets in verkiezingsprogramma's © Fietsersbond
Hoewel het meeste fietsbeleid op gemeentelijk niveau gemaakt wordt, vindt de bond het toch belangrijk dat er ook bij provinciale verkiezingen genoeg aandacht is voor de fiets. "Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens. De provincie heeft een belangrijke rol in het zorgen voor de verkeersveiligheid. Met name het aanleggen en verbeteren van fietspaden langs provinciale wegen is een belangrijk middel", laat Flip Nieuwenhuize van de Fietsersbond weten.

Minder autogebruik

Ook het stimuleren van fietsen, voor zowel Zeeuwen als toeristen, is volgens de bond een bij uitstek provinciaal thema. "Het aanleggen van goede fietsverbindingen tussen gemeenten, goede voorzieningen richting Zeeuws-Vlaanderen en het realiseren van bewaakte fietsenstallingen langs de kust kunnen hierbij voor veel minder autogebruik zorgen", laat Nieuwenhuize weten op de website van de Fietsersbond.
De woordvoerder benadrukt wel dat de inventarisatie geen stemadvies is. Een keuze wordt niet alleen gemaakt op basis van het fietsbeleid. Vanzelfsprekend vindt de Fietsersbond het wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>