Yara mag Gronings gas niet meer gebruiken


Naast Yara zijn er nog acht andere grootverbruikers die op zoek moeten naar een andere warmtebron. Dat schrijft klimaatminister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om energiebedrijven met gasgestookte centrales, chemische bedrijven en bedrijven in de beton- en kunstmestindustrie, zoals Yara.
Harde deadline
Over het afkoppelen van Gronings gas bij de kunstmestfabriek Yara in Sluiskil werd al langer gesproken, maar het Rijk stelt nu oktober 2022 als harde deadline. Bijna 200 andere bedrijven die eerder te horen kregen dat ze van het Groningse gas af moeten, krijgen respijt.
Yara gebruikt per jaar 1,5 miljard kubieke meter (Nm3) hoogcalorisch gas uit de Noordzee en uit Noorwegen. De pijpleiding daarvan komt bij Zeebrugge aan land en loopt vandaar naar Sluiskil. Uit Groningen betrekt het bedrijf nu nog een half miljard kuub. Ook dat moet straks worden vervangen met Engels en Noors gas uit de Noordzee. Maar dat gaat niet zomaar.
Grondstof
Yara gebruikt het gas namelijk slechts deels als energiebron, voor 80 procent dient het als grondstof voor het maken van kunstmestkorrels. "Laagcalorisch gas zoals dat uit de grond komt bij Groningen bevat stikstof en wij gebruiken dat stikstof om kunstmest te produceren. Dus als we volledig overschakelen op hoogcalorisch gas, wat bijna geen stikstof bevat, moeten we ook op zoek naar een nieuwe stikstofbron", zegt managementlid Gijsbrecht Gunter van Yara.
Gijsbrecht Gunter van Yara over afkoppelen van Gronings gas
Gunter is nu over de benodigde investeringen in gesprek met het ministerie. "Wij staan in principe constructief tegenover het stoppen met gas uit Groningen. Maar als wij straks geen Gronings aardgas meer mogen gebruiken, betekent dat nogal wat op technisch en economisch vlak en mogelijk ook qua CO2-emissies."
Onderhoudsstop
Gunter wijst erop dat aanpassing van de fabrieken alleen mogelijk is tijdens een periodieke onderhoudsstop. "De laatste stop hebben we net achter de rug en staat dus pas weer over zes jaar op de planning. In 2024 dus. Maar de minister stelt dat wij al in 2022 van het Gronings gas af moeten. Ik ben daarom wel benieuwd naar de invulling en hoe hard het ingangsjaar van 2022 is. Ook zijn we benieuwd hoe de compensatieregeling handen en voeten krijgt."
Lees ook:
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>