Storm zorgt in Zeeland voor schade en overlast

Het waaide al de hele dag flink, maar het is sinds 13.00 uur officieel: de eerste storm sinds ruim een jaar is een feit. Op dat tijdstip werd in Vlissingen stormkracht 9 gemeten. En even later was de wind zelfs aangetrokken tot windkracht 10.

Inmiddels is de wind alweer wat geluwd en kunnen we de schade opmaken. Er zijn bij de meldkamer meer dan 700 meldingen van stormschade binnengekomen uit alle delen van de provincie. Dit was de storm in Zeeland:

Boom in Kattendijke omgewaaid (foto: Kees Verweel)

Het KNMI had eerder op de dag al code geel afgegeven. De meteorologische dienst waarschuwde voor windstoten tot 120 kilometer per uur. De hardste windstoot tot nu toe, van 121 kilometer per uur, werd gemeten in Vlissingen.

Afgesloten

De Oosterscheldekering was vanwege die harde windstoten uit voorzorg in beide richtingen afgesloten voor het verkeer, van 13.30 uur tot 15.30 uur. De Zeelandbrug was zolang verboden terrein voor vrachtverkeer en auto's met aanhangers. Die werden aangeraden om te rijden via Bergen op Zoom.

Rond 15.40 uur werd de waarschuwing van het KNMI in Zeeland afgeschaald van oranje naar geel. Daarna verschoof het zwaartepunt van de storm richting het oosten, naar Brabant en Limburg.

Kans op schade en letsel

De waarschuwingscode oranje betekent volgens het KNMI: "Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast." Daarbij kun je denken aan afwaaiende dakpannen, omwaaiende bomen en vallende takken. Het weerinstituut verwacht dat de wind vanavond weer afneemt.

De carnavalsoptocht in Ossenisse, traditioneel de laatste in Zeeland een week na carnaval, is afgelast in verband met de storm. Ook de Koningin Wilhelmina wandel- en fietstocht in Eede gaat niet door. Ook de open dag van paintballvereniging Zeeland in Goes is afgelast. Het wielerevenement CyclÉmotion in Heinkenszand gaat vanochtend wel door.

Storm op het Zeeuwse strand (foto: Rianne Lous)

Het is de eerste officiële storm sinds 24 januari vorig jaar, daarvoor moet het minimaal windkracht 9 zijn. De afgelopen stormloze periode van dertien maanden is de langste sinds 2003. Hoewel er vanmiddag in Vlissingen korte tijd windkracht 10 is gemeten, is het officieel geen zware storm. Dat duurde namelijk maar tien minuten en je mag het pas een zware storm noemen bij een gemiddelde van windkracht 10 over het hele uur.

Wind net onder stormkracht 9

Eind januari werd ook al gewaarschuwd voor een mogelijke storm. Toen bleef de wind net onder stormkracht 9, waardoor het officieel geen storm genoemd mocht worden. Hetzelfde geldt voor de bijna-storm van begin januari.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
KNMI storm code oranje
Deel dit artikel:

Reageren