Tientallen nieuwe zuurstoffabriekjes de grond in op boomfeestdag

Door alle berichten over omgewaaide bomen en bomenkap zou je bijna gaan denken dat er in Zeeland alleen maar bomen tegen de vlakte gaan, maar dat klopt niet helemaal. Vandaag is het namelijk de nationale boomfeestdag en in Colijnsplaat gingen er, met behulp van 27 basisschoolkinderen, tientallen bomen de grond in.

Leerlingen van Basisschool Het Stelleplankier uit Colijnsplaat stopten vandaag veertig bomen de grond in. Samen met Rian de Feijter van Waterschap Scheldestromen, wethouder Pim Schenkelaars van de gemeente Noord-Beveland en gedeputeerde Jo-Annes de Bat liepen de kinderen het hele Mol-Tol fietspad af om de bomen op hun plekje te zetten.

Woonomgeving

Vijftien populieren, vijftien wilgen en tien elzen sieren nu langs het fietspad waar dagelijks honderden kinderen overheen fietsen op weg naar school. Volgens De Feijter is dat ook waarom Het Waterschap de kinderen uitnodigde: "De kinderen zitten nu in groep 7 en 8, als ze dan volgend jaar naar de middelbare school gaan, fietsen ze hier iedere dag langs en kunnen ze zeggen: 'hé die bomen hebben wij geplant!', ze moeten trots zijn op hun woonomgeving."

Bomen zorgen voor onze zuurstof, dat is beter dan al die fabrieken!"
Basisschoolleerling Charlotte Graver

Met in de verte de Zeelandbrug, waren de basisschoolkinderen aan het graven en ploeteren door de modder, terwijl de wind en regen rond hun oren vloog. Charlotte Graver, een van de basisschoolleerlingen, stond daarom ook even uit te rusten: "Ik vind het wel heel goed dat we bomen planten hoor. Zij zorgen voor onze zuurstof. Dat is beter dan al die fabrieken."

Compensatie

De bomen worden geplant ter compensatie van de gekapte bomen aan de Emelissedijk. Daar moesten de bomen plaats maken voor een nieuw fietspad tussen Colijnsplaat en Kortgene.

Op andere plekken in Zeeland vierden kinderen ook feest ter ere van de Zeeuwse bomen. Leerlingen van zes basisscholen in gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen plantten bomen op hun schoolpleinen ter ere van de speciale dag. In Vlissingen gingen de kinderen van basisschool Het Vlot het park aan de Bloemenlaan in om extra bomen in de grond te stoppen.

Afgelast

Kinderen van CBS Goede Polder uit Vrouwenpolder en kinderen van basisschool 't Kofschip in Zierikzee konden helaas niet naar buiten. Hun bomenfeest werd afgelast door het slechte weer. Wanneer de zon weer schijnt, mogen de kinderen alsnog hun boomfeest vieren en bomen planten. Voor de kinderen uit Zierikzee gebeurt dit, als het weer het toelaat, op 21 maart.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren