Brandweer blust nog altijd na bij afgebrande aardappelloodsen in Heinkenszand

Bij een aardappelboerderij aan de Boerendijk bij Heinkenszand zijn gisteravond twee schuren vol aardappelen door brand verwoest. De grote rookontwikkeling zorgde voor stankoverlast in de wijde omgeving, maar er zijn geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.

In de omgeving waren ook harde knallen te horen door exploderende tractorbanden. De brandweer hield daarom het eigen personeel op een veilige afstand. In de schuren waren geen mensen of dieren aanwezig toen het vuur uitbrak.

De brand woedde in twee aardappelschuren, waar ook witlof lag opgeslagen. Rond 19.10 uur waren drie blusvoertuigen en een autoladder uitgerukt. Korte tijd later werd er ook een waterwagen opgeroepen.

Niet meer te redden

Hun taak was vooral om te voorkomen dat de brand overslaat naar de naastgelegen woning en de stapels pallets en aardappelkisten op het terrein. De loodsen zelf waren op dat moment al niet meer te redden. Rond 20.00 uur is GRIP 1 afgekondigd om de inzet van alle hulpdiensten goed te kunnen coördineren.

Verslaggever Mark Rijk stond bij de brand, bovenwinds, en beantwoordde live de vragen van onze volgers op Facebook:

Zeer veel rook

Bij de brand kwam zeer veel rook vrij en die waaide ook richting het dorp. Hoewel de meetploeg van de brandweer geen gevaarlijke concentraties heeft gemeten, is rook altijd ongezond. Daarom riep de veiligheidsregio iedereen op om uit de rook te blijven. Daarvoor was ook rond 20.30 uur een NL-Alert verstuurd aan mensen in de omgeving.

Buurtbewoners waren verontrust over de roetdelen die ze zagen ronddwarrelen. Ze waren bang dat het om stukken asbest ging. De officier van dienst wist echter al snel te melden dat er geen asbest is vrijgekomen bij de brand.

'Wegen zijn smal'

Verder had de veiligheidsregio iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk weg te blijven uit de omgeving van de brand. En niet alleen vanwege de rook. "De wegen in de omgeving zijn smal, geef de hulpdiensten de ruimte!", schreef de VRZ.

Het lukte de brandweer om de woning voor het vuur te behoeden. Wel was in de woning de stroom uitgevallen door de brand in de naastgelegen schuren. Stichting Salvage was opgeroepen om de bewoners te ondersteunen bij het afhandelen van de schade.

Iets voor 00.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
heinkenszand vrz aardappelloods
Deel dit artikel:

Reageren