Heinkenszand een dag na de brand: roetdeeltjes en dikke rookwolken

Aardappelloodsen in Heinkenszand branden nog steeds
Aardappelloodsen in Heinkenszand branden nog steeds © HV Zeeland
De boerderij staat net buiten het dorp, maar door de harde wind vliegen de dikke rookwolken over Heinkenszand heen. De dorpsbewoners merkten de brand dan ook gelijk op: "We kregen sowieso een NL-alert, dat we ramen en deuren moesten sluiten. Maar je kon het ook wel gelijk ruiken." Eenmaal een stap in het dorp gezet, merk je ook gelijk dat je bril zwart wordt van de roet. En daarnaast je de rest van de dag in kleding rondloopt die naar de rook stinken. Net alsof je de hele dag bij een kampvuur hebt gezeten. "Ik heb een nieuw ventilatiesysteem thuis, maar daardoor ruik ik de rook nu zelfs binnen!", roept een van de voorbijgangers in de winkelstraat.

Schuurrestanten

Om beter bij die vlammen te kunnen, gaat de brandweer deze morgen de restanten van de twee uitgebrande aardappelloodsen uit elkaar halen met een kraan. Dan kan er directer op de vuurbron worden geblust. Bij het blussen komt nog altijd rook vrij, die de omgeving hindert. In en rondom Heinkenszand is er nog altijd last van stankoverlast.

Schuren afgebrand

Bij een aardappelboerderij aan de Boerendijk in Heinkenszand zijn gisteravond twee schuren vol aardappelen door brand verwoest. In de omgeving waren ook harde knallen te horen door exploderende tractorbanden. Bij de brand raakte niemand gewond.
Heinkenszand een dag na de brand: roetdeeltjes en dikke rookwolken
Bij de brand kwam zeer veel rook vrij. Daarom werd er gisteravond ook een NL-Alert verstuurd aan mensen in de omgeving. Even was er angst onder buurbewoners dat er asbest was vrijgekomen omdat ze roetdelen zagen rondvliegen. Uit metingen van de brandweer bleek dat er geen asbest was geconstateerd.
De woning die ook op het erf stond is door de brandweer gered van het vuur. Rond middernacht gaf de brandweer het sein brand meester.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>