Vorig jaar redden ze een vader en zoon uit een zinkende auto, nu kregen ze een medaille

Vorig jaar redden ze een vader en zoon uit een zinkende auto, nu kregen ze een medaille
Vorig jaar redden ze een vader en zoon uit een zinkende auto, nu kregen ze een medaille © Omroep Zeeland
Redders Oosterland worden beloond met een medaille en oorkonde
Nadat Jan Boogert de medaille, bloemen en oorkonde in ontvangst had genomen wist hij niet goed wat hij moest zeggen. "Het lijkt mij dat brandweerlieden die normaal gesproken altijd zulke dingen doen dit eerder verdienen dan wij, maar dat blijkt toch anders te zijn in deze maatschappij", zegt Boogert.
Ook Jantine Otte vond de actie de normaalste zaak van de wereld. "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die zoiets zou zien zou stoppen en die mensen te hulp zou schieten."

'Ik hoorde het jongetje huilen'

Ze kregen de medaille voor hun actie op woensdagavond 13 december. "Ik kwam aanrijden bij de stoplichten van Oosterland. Toen zag ik een auto in de sloot liggen", vertelt Jantine Otte. "Dan denk je eigenlijk niet meer na, zet je je auto aan de kant en bel je 112." De 112-medewerker overtuigde Otte niet zelf in het water te springen, maar te wachten tot er nog iemand aan zou komen. Dat was Jan.
Auto in de sloot bij Oosterland
Auto in de sloot bij Oosterland © Politie
"Ze ging voor de auto staan", vertelt Boogert. "Op het moment dat ik uit de auto stapte hoorde ik het jongetje huilen en roepen 'ik wil eruit, ik heb het koud'. Toen heb ik niet getwijfeld en ben ik gelijk in het water gesprongen."

Dankbaar

Jantine en Jan hebben een paar dagen later nog contact gehad met de bestuurder, maar hij vond het moeilijk erover te praten. "Hij was wel dankbaar dat we hem hadden gered, maar toen we vroegen hoe het met zijn zoon ging sloeg hij dicht. Later stuurde hij nog een berichtje om eens af te spreken, maar dat is er nooit van gekomen", vertelt Boogert.
Ook burgemeester Gerard Rabelink is de redders in nood dankbaar. "We leven in een tijd dat omstanders eerder geneigd zijn een ongeluk te filmen in plaats van te helpen. Daarom vind ik deze reddingsactie zeker een medaille en oorkonde waard."

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>