Hamsteren voor de Brexit: the show must go on!

Wat doe je als je bedrijf afhankelijk is van reserveonderdelen die uit Engeland moeten komen? Terwijl je weet dat de Brexit eraan zit te komen? Dan ga je onderdelen hamsteren en dat is precies wat bijvoorbeeld Acces World in Nieuwdorp doet: investeren in onderdelen. Want: the show must go on!

Het gaat om een zogenaamd op-en-overslagbedrijf. Mark Doene is general manager en legt uit dat de producten die bij hen vertrekken naar diverse landen gaan. "Wij hebben ervaring met zogenoemde derde landen. (Dat zijn landen die geen lidstaat zijn van de Europese Unie red.) Bijvoorbeeld China. Dus wij zijn gewend te werken met alle douaneformaliteiten die er zijn."

Zorgen hebben ze bij dit bedrijf niet al hebben ze wel voorzorgsmaatregelen genomen. ''Het gaat om onze breekmachine." zegt Doene. Een installatie die, simpel gezegd, harde grondstoffen, ook wel halffabricaten genoemd, in stukjes breekt. Ze worden gebruikt voor de productie van onder andere staal. "De onderdelen voor die machine komen uit Engeland en moeten van dusdanige kwaliteit zijn dat ze hard materiaal kunnen breken. Normaliter hadden we er één a twee stuks per onderdeel van op voorraad. Nu zijn dat er vier a vijf!"

Het is een enorme kostenpost van duizenden euro's"
General manager Mark Doene over de voorzorgsmaateregelen

Volgens Mark Doene gaat het in totaal gaat om om zo'n twintig onderdelen. Een gemiddeld onderdeel kost al gauw een 2500 euro dus dat is een kostenpost van duizenden euro's." Normaal gesproken doen ze dat niet maar met de naderende Brexit en eventuele chaos aan de grens wil het bedrijf geen risico lopen. "Die machine moet kunnnen blijven draaien en niet stil komen te liggen omdat een onderdeel vaststaat bij de grens. Dan zou het ons namelijk klanten kunnnen kosten."

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren