Adri zorgt er al bijna twintig jaar voor dat jij in alle privacy het rode potlood kunt hanteren

Morgen verkiezingen. De hokjes staan al klaar zodat wij ongezien onze stem in kunnen vullen. Het rode potlood ligt al op het tafeltje én de pijl naar 'het stemlokaal' hangt al de goede richting op. Maar wie zorgt daar eigenlijk voor? In de gemeente Schouwen-Duiveland doet Adri Heijboer dat al bijna twintig jaar.

Heijboer gaat in één dag twaalf stembureau's af. Dit is al twintig jaar een vaste routine, maar dit jaar is het anders, want in juni gaat Heijboer met pensioen. "Ik mag de Europese parlementsverkiezingen nog doen, en dan is het klaar." Jammer vindt hij het niet; "Na vijftig jaar werken, ben je toe aan pensioen."

Nieuw systeem

Met al die jaren ervaring weet Heijboer ook nog precies hoe de stemhokjes vroeger in elkaar gezet moesten worden. "De stemhokjes plaatsen gaat tegenwoordig wel een stuk makkelijker dan vroeger hoor", vertelt hij terwijl hij een van de platen uit de achterbak van de bus haalt.

"Het is nu eigenlijk een bouwpakket. Je kunt ze zó in elkaar klikken." Volgens Heijboer waren de stemhokjes vroeger van hout en moest hij ze zelf in-, en uit elkaar schroeven wanneer het weer tijd was om te stemmen.

De dag na de verkiezingen maakt Heijboer weer dezelfde ronde over Schouwen-Duiveland. "Dan pak ik alles weer in."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
schouwen-duiveland stemhokjes verkiezingen
Deel dit artikel:

Reageren