D66 maakt zich zorgen over munitiedepot bij Zierikzee

D66 wil opheldering over munitie die is opgeslagen op de bodem van de Oosterschelde bij Zierikzee. In Kamervragen aan de staatssecretaris van Defensie en de minister van Infrastructuur en Waterstaat vragen Kamerleden Schonis en Belhaj om de oude munitie op te ruimen.

Tweede Kamer in Den Haag (foto: ANP)

De vragen zijn naar aanleiding van recente mediaberichten dat de giftige stoffen zouden kunnen lekken. Het gaat om duizenden tonnen munitie uit de Tweede Wereldoorlog, die tussen 1945 en 1967 zijn gestort in het zogeheten Gat van Zierikzee.

Over de opslag van munitie zijn al eerder vragen gesteld. In 2013 vroegen PvdA-Kamerlid Albert de Vries uit Middelburg en twee van zijn collega's in de Tweede Kamer opheldering over het munitiedepot in de Oosterschelde. De aanleiding was toen een reportage van het televisieprogramma EenVandaag. Een deskundige noemde in die uitzending de stortplaats een 'tikkende tijdbom.' In 2015 werd door de Raad van State besloten dat het depot niet opgeruimd hoefde te worden.

Opslag

Volgens de Raad van State is er geen bewijs voor de bewering dat er schadelijke stoffen vrijkomen uit de explosieven. Desondanks uitten verschillende deskundigen in de PZC hun zorgen over het depot. Volgens de experts is de kans op lekkages aanwezig omdat dit is gebeurd bij een soortgelijk depot bij Knokke.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zierikzee Oosterschelde munitie
Deel dit artikel:

Reageren