Bij drie stembureaus verkeerde stembiljetten: stemmen ongeldig verklaard

De stemmen die vandaag in de gemeente Vlissingen op een verkeerd stembiljet zijn ingediend, worden ongeldig verklaard. Dat heeft de Kiesraad aan de gemeente laten weten. Vandaag doken bij drie stembureaus in de gemeente stembiljetten op die niet voor Zeeland, maar Zuid-Holland waren bedoeld. Het is nog niet bekend of en hoeveel mensen een verkeerd stemformulier hebben ingevuld. Dat wordt pas bij de telling van de biljetten duidelijk.

Het stembiljet van Zuid-Holland (foto: Omroep Zeeland)

De eerste verkeerde stembiljetten werden vanochtend rond 11.00 uur aangetroffen bij het stembureau van het wijkgebouw De Zwaan in Oost-Souburg. Later werden ook 49 verkeerde biljetten in het stembureau Protestantse Kerk in Ritthem gevonden. In beide gevallen gaat het om stemformulieren voor Zuid-Holland. Later zijn ook 21 verkeerde stembiljetten gevonden bij het stembureau bij bioscoop Cine City.

Eén pak uit Zuid-Holland

Het lijkt erop dat er in Ritthem geen stemmen ongeldig verklaard zijn door de verkeerde stembiljetten. Voorzitter Rijnie de Witte van het Ritthemse stembureau zei eerder al dat er bij hem geen verkeerde biljetten zijn uitgegeven. Het ging om één verkeerd pak uit Zuid-Holland dat snel werd opgemerkt. En ook raadslid Alex Achterhuis meldt op Twitter dat na het tellen van de stemmen in Ritthem geen stemmen ongeldig zijn verklaard vanwege de foute stembiljetten.

Burgemeester Bas van den Tillaar heeft contact laten opnemen met de leverancier. Die weet niet wat de oorzaak is en gaat het uitzoeken.

De problemen met de stembiljetten zorgden ook voor problemen met het tellen van de stemmen. Vlissingen was de laatste gemeente die met de resultaten naar buiten kwam van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Dat gebeurde iets voor 3.00 uur. Uiteindelijk bleek na het tellen van de stemmen dat er geen formulieren van Zuid-Holland in de stembussen terecht zijn gekomen, meldt de gemeente.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren