Niet twee, maar vier tiny forests in Goes

De gemeente Goes kon niet kiezen lijkt het wel: in plaats van twee tiny forests, gaat de gemeente er vier aanplanten. Op Facebook schrijft de gemeente dat in het najaar de eerste twee kleine bossen worden aangelegd, en volgend jaar de laatste twee.

De locatie bij de Kohnstammschool in Goes. (foto: Gemeente Goes)

Eerder liet de gemeente weten vier kanshebbers te hebben: bij de Holtkampschool, Kohnstammschool, de Kring en in de wijk Mannee bij basisschool De Wingerd. Het was de bedoeling dat op twee van deze locaties een tiny forest zou komen. Nu heeft een delegatie van de gemeente besloten op alle vier de plekken een minibos aan te leggen.

Wat is een tiny forest?

Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het bos is niet alleen een plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een Zeeuws minibos is er nóg niet.

"Goeie initiatieven moet je belonen", zegt wethouder Andre van der Reest. "Daarom hebben we gezegd: we doen er geen twee, we doen er vier." Alle vier de minibosjes komen bij een school in de buurt, precies zoals de gemeente wilde: groen met educatie combineren. Van der Reest: "Om kinderen kennis en verantwoordelijkheid voor natuur bij te brengen."

Wethouder van der Reest legt uit waarom de gemeente Goes van gedachte is veranderd over het aantal minibosjes

Dat betekent niet alleen meer groen in Goes, maar ook: meer kosten. "Die eerste twee bosjes worden voor de helft gesubsidieerd door het IVN. De kosten bedragen 40.000 euro, wij betalen dus 20.000 euro. De 40.000 euro voor de andere twee bosjes, betaalt de gemeente uit eigen zak." De gemeenteraad heeft al ingestemd met de plannen.

Behalve Goes, vroegen ook gemeentes Borsele, Noord-Beveland, Terneuzen en Middelburg een minibos aan bij IVN Natuureducatie. Op Noord-Beveland is het eerste minibos inmiddels aangelegd: de eerste boompjes werden eind februari bij Kortgene geplant. Terneuzen is van plan het minibos aan te leggen bij het Kanaaleiland bij Sas van Gent. Van Borsele en Middelburg zijn de locaties nog niet bekend.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Goes Middelburg Terneuzen Borsele minibos Tiny Forest
Deel dit artikel:

Reageren