Zo heb je Michiel de Ruyter nog niet eerder gezien: als zingende zeeheld

Zo heb je Michiel de Ruyter nog niet eerder gezien: als zingende zeeheld
Zo heb je Michiel de Ruyter nog niet eerder gezien: als zingende zeeheld © schilder Ferdinand Bol
Schilderij van Michiel de Ruyter en zijn familie (1662)
Schilderij van Michiel de Ruyter en zijn familie (1662) © Jurriaen Jacobson
Muziektheater Zeeland wilde iets bijzonders maken als jubileumvoorstelling, een groots verhaal met een Zeeuwse tintje. De keuze viel al snel op het levensverhaal van Michiel de Ruyter. Muziektheater Zeeland wil vooral de mens achter de admiraal laten zien. Zijn twijfels en onzekerheid om de juiste beslissingen te nemen en loyaliteit aan de republiek en zijn gezin. Het scenario voor de musical is geschreven door Rini de Koster.
Michiel de Musical
Zondagmiddag is de officiële bekendmaking van de musical over Michiel de Ruyter in het maritiem MuZEEum in Vlissingen. Rob van der Meule en Vera de Koster geven dan een muzikaal voorproefje op de musical die in maart 2020 in première gaat.
<p>Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd in 1607 geboren in Vlissingen. Hij begon zijn carrière als eenvoudig zeeman. Rond zijn dertigste had hij zich opgewerkt tot kapitein in de koopvaardij.</p><p>In 1652 kwam De Ruyter bij het uitbreken van de Eerste Engelse Zeeoorlog in dienst bij de marine. Vanaf 1665 was hij opperbevelhebber en boekte hij belangrijke successen tegen de Engelsen met als hoogtepunt de Tocht naar Chatham die in 1667 leidde tot een voor Nederland gunstige vrede. In 1676 sneuvelde De Ruyter bij Sicilië nadat hij met een zwak eskader was uitgezonden om de Spanjaarden te ondersteunen tegen Frankrijk.</p><p>Bij verkiezingen voor grootste Zeeuw aller tijden staat hij steevast op de eerste plek.</p>