Gemeentelijke herindeling mag alleen als de bewoners er zélf voor zijn

Het herindelen van de Zeeuwse gemeenten kan alleen als de Zeeuwen het ermee eens zijn. Dat staat in het vandaag gepresenteerde beleidskader over herindelingen. In Zeeland gaan al jaren stemmen op om het aantal Zeeuwse gemeenten terug te brengen van dertien naar drie, of om ze zelfs samen te voegen tot één gemeente.

Hoe Zeeland er na een gemeentelijke herindeling uit zou kunnen zien (foto: Omroep Zeeland)

De ministerraad heeft vandaag op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het nieuwe beleidskader. Alle nieuwe gemeentelijke herindelingen worden getoetst aan dit nieuwe kader. Het doel van het nieuwe kader is een grotere democratische betrokkenheid en meer draagvlak van inwoners.

Benaderbaar

Volgens de minister kan het samengaan van gemeenten soms logisch zijn. Voor bijvoorbeeld woningbouw, mobiliteit en de energietransitie, is het soms nodig dat gemeenten samenwerken op een grotere schaal om effectiever te kunnen zijn. Tegelijkertijd vindt ze het belangrijk dat het gemeentebestuur ook voldoende benaderbaar blijft voor de inwoners.

"Lokaal bestuur moet ook in de toekomst nabij, betrokken en benaderbaar zijn, ongeacht of een gemeente qua aantal inwoners of grondgebied groeit. Draagvlak, participatie en uitleg zijn cruciaal. Daar voorziet dit nieuwe kader in", aldus Ollongren.

'Verschil is nodig'

Daarnaast vindt minister Ollongren het ook belangrijk dat er verschillen tussen gebieden in Nederland blijven bestaan: "Verschil toestaan is juist nodig om alle Nederlanders dezelfde kansen te bieden en daarmee de eenheid van Nederland te bevorderen."

Desondanks is een gemeentelijke herindeling volgens haar soms de beste oplossing. Maar het kabinet wil wel dat de gemeenten zélf het initiatief nemen tot een herindeling. Daarom gaat het beoordelingscriterium 'draagvlak' in dit nieuwe beleidskader zwaarder wegen. Het nieuwe beleidskader geldt voor alle herindelingsadviezen die vanaf nu aan de minister worden aangeboden.

Voorstander van herindeling

In Zeeland is onder meer D66 voorstander van herindeling. En ook oud-burgemeester Kees Verhoek uit Burgh-Haamstede greep de recente verkiezingen aan om voor herindeling te pleiten.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland herindeling beleidskader
Deel dit artikel:

Reageren