Vastgelopen 'Terneuzens' kettingschip Kuzma Minin is geveild

De Kuzma Minin, de Russische bulkcarrier die vorig jaar zeven maanden aan de ketting lag in de haven van Terneuzen, is op last van een Britse rechter geveild. Eind vorig jaar liep het schip vast voor de Engelse kust en werd het aan de ketting gelegd.

Het schip liep in december vast bij de Engelse kust (foto: Alexandria Pešić)

Op 18 december liep het schip vast op de kust van Falmouth, aan de Engelse zuidwestkust. Dat gebeurde tijdens een storm. Van inspectiediensten mocht het schip niet verder varen zolang schade aan de brandstoftank niet was gerepareerd. Die schade was vermoedelijk ontstaan bij het vastlopen.

Meer gebreken

Britse media schrijven nu dat tijdens een inspectie in januari meer gebreken aan het licht zijn gekomen. Zo waren onder meer de reddingsboten beschadigd en werkte het kompas op het schip niet. Tegelijkertijd kwam naar boven dat schuldeisers beslag hadden laten leggen op het schip, omdat ze nog geld tegoed hadden van de eigenaar van het schip, de rederij Murmansk Shipping Company.

De Russische Bulkcarrier Kuzma Minin in Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

Een Britse rechter heeft uiteindelijk besloten dat het schip aan de hoogste bieder moest worden verkocht. Bieders konden tot afgelopen dinsdag een bod uitbrengen op het schip. Wat de veiling heeft opgeleverd is nog niet bekendgemaakt.

Vishengels en aas

De Britse Missions to Seafarers heeft zich de afgelopen periode ontfermd over de 18-koppige bemanning. Behalve eten en drinken kreeg de bemanning ook vishengels en aas, zodat ze konden vissen en ze zich niet hoefden te vervelen.

In de periode dat het schip in Terneuzen vast lag, kreeg de bemanning ook hulp van inwoners en bedrijven. Zij doneerden massaal eten, kleding en medicijnen zodat de bemanning niks tekort kwam. Die Zeeuwse vrijgevigheid haalde destijds ook het nieuws in Russische media.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren