Honderd ton wegende Sluisdeuren Volkeraksluizen worden weer op hun plek gehesen

Honderd ton wegende Sluisdeuren Volkeraksluizen worden weer op hun plek gehesen
Voordat nieuwe sluisdeuren konden worden geplaatst, werden eerst de zogeheten taatskuipen verwijderd. Dat zijn stalen constructies van vier bij elf meter, die waterdicht tegen de kademuur worden geplaatst. De kuipen zorgden voor een veilige en droge werkomgeving voor de lassers tijdens het herstelwerk aan de scharnieren van de sluisdeuren.

Technisch hoogstandje

Het lassen van de scharnieren, die bestaan uit een zogeheten taatspen en taatsschoen, is volgens Rijkswaterstaat millimeterwerk. Het werk moest bovendien zeven meter onder water worden uitgevoerd. Rijkswaterstaat omschrijft het dan ook als een technisch hoogstandje van aannemer Hollestede Kranentechniek in Goes, dat twee weken geleden begon aan de onderhoudswerkzaamheden.
© Omroep Zeeland
De Volkeraksluizen liggen bij Willemstad en scheiden het Hollandsch Diep van het Volkerak. Jaarlijks passeren er bijna 150.000 vrachtschepen. Het terugplaatsen van de honderd ton wegende nieuwe sluisdeuren in de sluis gebeurde vanmiddag rond 16.15 uur.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>