Dientje hoopt eindelijk geld te krijgen voor haar studie, maar dat kan nog jaren duren

Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er een einde aan de verschillen van toelages voor studenten met een beperking. De Kamer heeft onlangs ingestemd met een verhoging van die toelage naar 300 euro per maand voor alle studenten met een beperking. Nu verschilt het nog van gemeente tot gemeente of en hoeveel toelage je krijgt. De 20-jarige Dientje Kreeft uit Kloetinge kan niet wachten tot de gemeente Goes de regeling doorvoert, want nu krijgt ze niks.

Dientje Kreeft is geboren met het Ehlers-Danlos syndroom (EDS). Daardoor is haar bindweefsel minder stevig, waardoor ze onder meer last heeft van al haar gewrichten en erg weinig energie heeft. "Nu krijg ik geen studietoeslag en voor mij is die toeslag juist belangrijk om mijn studieschuld te kunnen beperken", vertelt ze.

Financiële steun

Door haar beperking zit Kreeft op school een niveau lager, kan ze niet langer dan een halve dag naar school en is een bijbaantje geen optie. "Die 300 euro per maand zou dus een geweldige financiële steun zijn", voegt Dientjes moeder Anne Blok toe.

De 20-jarige Dientje Kreeft heeft het Ehlers-Danlos syndroom waardoor ze weinig energie heeft en vaak thuis studeert. (foto: Omroep Zeeland)

In totaal werd vorig jaar 29 miljoen euro van het Rijk voor studenten met een arbeidsbeperking gegeven aan verschillende gemeenten. Uiteindelijk werd er niet meer dan 2 miljoen gebruikt.

Studietoelage van gemeenten in Zeeland sinds 2015

Gemeente studietoelage voor thuiswonende studenten met beperking
Terneuzen 350
Middelburg 261,83
Vlissingen 261,83
Veere 259
Schouwen-Duiveland 38 procent van de bijstandsnorm (in de meeste gevallen 96,20 euro)
Hulst 50
Borsele 0
Goes 0
Kapelle 0
Noord-Beveland 0
Reimerswaal 0
Tholen 0
Sluis geen reactie

Als de nieuwe regeling ingaat dan zal het Rijk de toelage gaan verstrekken, maar de Landelijke Studentenvakbond ziet het liefst dat de Dienst Uitvoering Onderwijs deze verantwoordelijkheid krijgt toegewezen. "In 2015 is 3 miljoen van de 53 miljoen die hiervoor bedoeld was gebruikt. We hopen dat als het geld in handen komt van DUO die er verstandiger mee omgaat", aldus voorzitter Carline van Breugel.

Afwachten tot het definitief is

Alle gemeenten in Zeeland wachten de reactie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid af voordat zij actie gaan ondernemen in de huidige studietoelageregeling. Het kabinet gaat kijken of de studietoelage in de toekomst centraal geregeld kan worden, maar daar zal zeker nog een paar jaar overheen gaan.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren