300 lampjes zetten Lange Jan in de schijnwerpers

300 lampjes zetten Lange Jan in de schijnwerpers
300 lampjes zetten Lange Jan in de schijnwerpers © Tim Adriaanse
Lange Jan nu ook 's avonds te zien
Léon Jobse van Croonwolters & Dros heeft de bedrading en lampjes in de Lange Jan aangebracht. Daarvoor is hij meer dan twintig keer de trappen op- en afgelopen. "Vervelend is dat helemaal niet, want het gaat om een fantastisch gebouw en om een mooi resultaat", zegt hij terwijl hij hijgend de trap op loopt. De ruimte in de toren moest wel bouwkundig worden aangepast om de armatuurtjes op te kunnen hangen. "Ruim driehonderd lampjes heb ik opgehangen."

Geen lichtvervuiling

Het lichtontwerp is van onder meer van Jeroen Jans van New Urban View en is onderdeel van het Actieplan Binnenstad, waarbij dus de oude schijnwerpers vervangen worden. "Dat is mooier omdat je geen lichtvervuiling hebt en het is veel zuiniger, 60 tot 70 procent namelijk." Maar ook de binnenstad wordt mooier verlicht en dat trekt weer toeristen, volgens ontwerper Jans.
De komende dagen wordt de verlichting nog getest. Wanneer de verlichting 's avonds definitief aan gaat, is nog niet helemaal zeker. Het is de bedoeling dat de verlichting dan iedere avond is te zien tot 01.00 uur 's nachts. En iedere ochtend gaat de verlichting ook weer aan om 06.00 uur totdat de zon opkomt.

Lees ook: