Nationale prijs voor Omroep Zeeland-documentaire

De documentaire van Helge Prinsen 'Van verlies kun je niet betalen', over de de markante hoogbejaarde Vlissingse groenteboer Adrie Trimpe en zijn vrouw is in de prijzen gevallen. Op het NL Media Event in Zeist, het jaarlijkse congres van de regionale omroepen, kreeg de Omroep Zeeland-productie in de categorie documentaire een NL Award 2018: één van de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste programma's van de regionale omroepen.

Adrie Trimpe in zijn groentezaak (foto: Helge Prinsen)

Helge Prinsen is op dit moment in de Verenigde Staten, waar haar documentaire zaterdag in première gaat op het Salem Film Fest, een festival in de buurt van Boston. In een eerste reactie zegt Prinsen de onderscheiding 'geweldig' te vinden. "Heel onwerkelijk, niet te geloven. De nominatie was al heel bijzonder, maar als je dan ook nog wint..."

Helge Prinsen over winst NL Awards

De Vlissingse zegt te merken dat het thema, de problematiek universeel is. "Ook hier in de Verenigde Staten begrijpen ze het thema. Het is super regionaal en tegelijkertijd super internationaal. En dat heel klein teruggebracht."

Helge Prinsen hoort in Boston dat ze heeft gewonnen (foto: Omroep Zeeland)

Op de vraag of deze onderscheiding aanleiding is voor een nieuwe productie zegt Prinsen daar alleen over na te willen denken als zich een onderwerp aandient waar ze zich helemaal in kan vinden. "Als er iets langs komt dat helemaal naar m'n smaak is, zal ik er niet over aarzelen".

De documentaire wordt komende zondag 31 maart opnieuw uitgezonden. Om 12:00 uur en om 16:00 uur is de docu te zien op de televisie.

Sporen van de ramp

In de categorie Beste online project lukte het met 'In de sporen van de watersnoodramp' net niet om de award binnen te slepen. In dat project trokken Omroep Zeeland-verslaggevers Pim van den Berge en Mark Rijk over Schouwen-Duiveland om met Zeeuwen te praten aan de hand van de sporen die de ramp heeft achtergelaten. Zij sliepen op plaatsen die hen spontaan werden aangeboden.

Watersnooduitzending

De Watersnooduitzending van 31 januari 2018 van Omroep Zeeland werd ook genomineerd. Op de avond van 31 januari, 65 jaar na de ramp, werd in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk een twee uur durende uitzending gemaakt. Ooggetuigen van toen, mini-colleges over de strijd tegen het water, verslaggevers op locatie en meer resulteerde in een avond vol emotie, informatie, herkenning en verbondenheid. Het programma greep naast de prijs.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren