Kernenergielobby vraagt Tweede Kamer om Borssele langer open te houden

De kerncentrale bij Borssele
De kerncentrale bij Borssele © OZ
Een Tweede Kamercommissie vergaderde vandaag over elektriciteit. Tijdens de Klimaattafel Elektriciteit lag een ingezonden stuk van lobbyclub Nucleair Nederland op tafel. In die club zijn onder andere kerncentrale EPZ en afvalopslag Covra verenigd. Ze pleiten voor het behoud van de kerncentrale in Borssele, volgens de huidige afspraken mag die tot 2033 openblijven.

Stabiel aanvulling op wind en zon

De lobbyisten denken dat Nederland kernenergie juist in de verre toekomst ook hard nodig heeft. De vraag naar elektriciteit neemt toe door bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen. "Naast weersafhankelijke bronnen zoals zon en wind garandeert kernenergie een constante en regelbare stroom aan CO2-vrije elektriciteit, 24 uur per dag, zeven dagen in de week", staat in het stuk.
Tijdens de vergadering in de Tweede Kamer was weinig aandacht voor de lobby van Nucleair Nederland. De kerncentrale in Borssele kwam alleen ter sprake toen het ging over hoe Nederland in de toekomst zeker kan blijven van een constante energielevering, bijvoorbeeld op momenten dat er weinig zon en wind is.

Meerdere opties

Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) noemde de kerncentrale als een van de opties voor flexibele energielevering, maar hij noemde ook een andere opties zoals waterstof- en biomassacentrales. Die laatste twee zouden volgens hem voordelen hebben ten opzichte van kernenergie, zo kun je een waterstofcentrale makkelijker uitschakelen en opstarten.
Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) vroeg daarop aan Van der Gaag hoe de politiek moet reageren op onder andere het verzoek van de kerncentrale om langer open te blijven. Van der Gaag reageerde met: "Gewoon rustig blijven ademhalen, met een verstandige blik ernaar blijven kijken en vooral zorgen dat er marktprikkels zijn die zorgen dat flexibiliteit gaat lonen."
Klimaattafel Tweede Kamer over kerncentrale Borssele

Nieuwe centrales

Nucleair Nederland wil dat naast het langer openhouden van de huidige centrale ook nieuwbouw overwogen wordt. Borssele zou dan in combinatie met eventuele nieuwe centrales 3000 megawatt moeten produceren, zo'n twintig procent van de totale Nederlandse stroomproductie.
In de Tweede Kamer lijkt hier vooralsnog weinig animo voor.