'Depressie moet bespreekbaar worden gemaakt'

Vijftienduizend Zeeuwen in de leeftijd van 19 jaar en ouder hebben ernstige depressieve klachten. Bovendien heeft meer dan één op de drie Zeeuwen last van milde depressieve klachten. Het Trimbos-Instituut en de GGD Zeeland houden vandaag een bijeenkomst om depressies bespreekbaar te maken, en het aantal terug te dringen.

Bijeenkomst in Goes over depressies (foto: ANP)

De bijeenkomst is bedoeld voor mensen of instanties die zich bezighouden met preventie en behandeling van depressies. "We richten ons op mensen die weten wat er speelt en die in staat zijn om het thema binnen hun instantie op de agenda te krijgen", zegt Marja van Bon van het Trimbos Instituut. Volgens Van Bon kan er nog veel gewonnen worden op het gebied van het voorkomen van depressies. "De focus moet meer komen te liggen op de personen zelf. Niet alleen kijken naar de oorzaak van de depressie, maar vooral naar hoe de patiënt in het leven staat."

Een depressie kenmerkt zich door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Patiënten kunnen gedurende lange tijd last hebben van de ziekte. Tot de klachten behoren onder andere slecht slapen, hoofdpijn, duizeligheid en een gebrek aan energie.

Psycholoog Huibrecht Boluijt vindt het goed dat er dit soort bijeenkomsten worden georganiseerd. "Het probleem wordt groter. Dan is het hoog tijd om de koppen bij elkaar te steken." Boluijt vindt dat het taboe dat er op mentale aandoeningen rust, moet worden aangepakt. "Fysieke problemen worden geaccepteerd, mentale vaak niet. Terwijl mentale problemen ook bij het leven horen."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren