Vlissingen met de handen in het haar: situatie in jeugdzorg en WMO desastreus

De situatie in de Jeugdzorg en de WMO is desastreus. Dat zegt de Vlissingse wethouder Albert Vader. De gemeente heeft de afgelopen jaren 3,5 miljoen euro in moeten leveren. Vader krijgt binnenkort een ondersteuningscommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG, op bezoek. Die gaat Vlissingen helpen om te kijken hoe met minder geld toch goede zorg kan worden verleend in de Jeugdzorg en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

De Vlissingse wethouder Albert Vader vindt dat de bezuinigingen op Jeugdzorg en WMO inmiddels desastreuze vormen hebben aangenomen (foto: OZ)

Vlissingen heeft voor de uitvoering van de WMO, waaronder de huishoudelijke hulp en medische hulptoestellen vallen, en de Jeugdzorg nu 3,5 miljoen minder dan in 2015. Daardoor heeft Vlissingen maar een heel krap budget om voldoende ondersteuning en zorg te bieden. Het Rijk heeft veel taken op dit gebied overgeheveld naar de gemeente, maar er meteen ook flink op bezuinigd. En dat heeft volgens wethouder Albert Vader een grote impact gehad:

ITEM Wanhoopskreet WMO

Ook andere gemeenten in het land kampen met tekorten op Jeugdzorg en de WMO, beseft de Vlissingse wethouder. "Maar zij kunnen de tekorten aanvullen vanuit hun algemene reserves, hoewel dat ook niet ideaal is", zegt Vader. Vlissingen heeft volgens hem niet die algemene reserve om tekorten aan te vullen. "Dat kan Vlissingen niet, gezien onze Artikel 12-status", aldus Vader, doelend op het feit dat Vlissingen nog steeds onder financiële curatele staat van het Rijk en de provincie Zeeland.

(foto: Omroep Zeeland)

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen WMO Jeugdzorg Albert Vader
Deel dit artikel:

Reageren