Vlaams geld voor onderzoek passagierstrein Terneuzen - Gent

Huidige goederenspoorlijn op de Axelse Vlakte
Huidige goederenspoorlijn op de Axelse Vlakte © Omroep Zeeland
Door de fusie van de haven van Gent met die van Terneuzen en Vlissingen wordt het goederenspoor in de havens van Terneuzen en Gent al aangepakt en beter op elkaar aangesloten. Volgens de Vlaamse minister, Joke Schauvliege, is het daarom logisch te onderzoeken of op hetzelfde spoor een personentrein kan rijden tussen Gent en Terneuzen.

Klimaat

Volgens de minister is het niet alleen economisch aantrekkelijk om dit te onderzoeken, "maar ook vanwege de klimaat- en fijnstofproblematiek", zegt Schauvliege tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
De wens voor personenvervoer per spoor leeft al langer bij de stad Gent en de gemeente Terneuzen. Vorig jaar schreven 25 Belgische politici nog een brief aan de Vlaamse minister om personenvervoer van Gent naar Terneuzen op te nemen in het investeringsprogramma van de spoorbedrijven.

'Bereikbaarheid is echt een probleem'

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen is dan ook blij met het geld. "Na de havenfusie Vlissingen, Terneuzen, Gent - wat een van de grootste Europese havens heeft opgeleverd - is het van belang dat je zowel op spoor, weg en water goede verbindingen krijgt. Daar hoort personenvervoer ook bij."
'Bereikbaarheid steeds groter probleem'
"Wij merken steeds meer dat de bereikbaarheid echt een probleem is." De burgemeester hoort die klachten ook van grote bedrijven in de Kanaalzone, die verklaren dat hun personeel Zeeuws-Vlaanderen moeilijk kan bereiken. "Zeker mensen uit Gent, die vaak niet eens een auto hebben."
De burgemeester hoopt dat Nederland ook met geld over de brug komt. "Overal in Nederland zijn er grensoverschrijdende verbindingen, behalve in dit gebied." De verbinding kan wat hem betreft ook een andere vorm aannemen. "Denk bijvoorbeeld aan light rail systems, een soort tramachtige voorziening. Het hoeft niet echt een trein te zijn."

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>