'Fout van drukker oorzaak verkeerde stembiljetten Vlissingen'

Door een fout van de drukker zijn er bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen verkeerde stembiljetten in Vlissingen terechtgekomen. Dat zegt leverancier Procura, die de gemeenten steunt bij verkiezingen. Bij drie stembureaus in Vlissingen werden op 20 maart stembiljetten voor de verkiezing in Zuid-Holland gevonden.

Het stembiljet van Zuid-Holland (foto: Omroep Zeeland)

De gemeente Vlissingen zegt dat er geen verkeerde stembiljetten in de stembussen zijn beland, omdat de fout tijdig werd ontdekt. De eerste verkeerde stembiljetten werden tijdens de verkiezingsdag rond 11.00 uur aangetroffen bij het stembureau van wijkgebouw De Zwaan in Oost-Souburg. Later werden ook 49 verkeerde biljetten in het stembureau Protestantse Kerk in Ritthem gevonden en 21 bij het stembureau bij bioscoop Cine City in Vlissingen.

Mensenwerk

"Mogelijk is bij het vouwen van de stembiljetten de machine niet leeggemaakt bij het wisselen van de ene naar de andere provincie; daarbij is het laatste en eerste deel bij elkaar vergaard", aldus Procura. "Het blijft mensenwerk, we kunnen niets uitsluiten. Echter in de evaluatie met de drukker gaan wij nadrukkelijk verzoeken alerter te zijn op deze kwetsbaarheden in het proces."

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren