Babijn stapt op als wethouder Sluis

François Babijn stapt op als wethouder van de gemeente Sluis. Coalitiepartijen CDA, VVD en Nieuw Gemeentebelang Sluis hadden het vertrouwen in Babijn opgezegd, en ook binnen zijn eigen partij, de Lijst Babijn, wordt gesproken over een 'dubbele pettenproblematiek'. Babijn was wethouder van de gemeente Sluis en Provinciaal Statenlid voor de Partij voor Zeeland. Bovendien wil hij als gedeputeerde aan de slag.

François Babijn stapt op (foto: Omroep Zeeland)

Dat schoot de coalitiepartijen en de oppositie in het verkeerde keelgat. Ze dienden een motie van wantrouwen in die werd gesteund door vijftien van de achttien aanwezigen. Vervolgens was het aan Babijn om zelf op te stappen, maar dat was hij in eerste instantie niet van plan: "Ik stap niet op. Je moet me maar wegsturen," gaf hij in zijn eerste betoog aan. Na enig beraad beraad met onder andere burgemeester Marga Vermue diende hij uiteindelijk toch zijn ontslag in.

Wethouder Babijn stapt op

Er werd door verschillende partijen gezegd dat hij na een jaar nog niet naar behoren functioneerde, maar vooral de dubbele pet, met een mogelijke functie als gedeputeerde bij de provincie, stond veel partijen tegen. Volgens de fractiegenoot van Babijn, Lia Flikweert moet het belang van de gemeente voorop staan en dat gaat voor de individuele belangen. Flikweert wordt in de wandelgangen genoemd als mogelijk opvolger als wethouder. Dat ontkende ze met klem: "Ik wil geen wethouder worden, die functie heeft mij nooit getrokken en dat moeten andere mensen doen."

Wethouderschap niet aan hem besteed

Volgens Patricia van de Vijver van het CDA en één van de opstellers van de motie heeft Babijn voldoende tijd gehad om zich te ontplooien. "Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de rol als wethouder niet aan hem is besteed."

Francois Babijn wilde zelf niet reageren voor de camera en microfoon. Komende week worden er gesprekken gevoerd over wie hem gaat opvolgen als wethouder.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren