Wikipedia is iets Zeeuwser geworden

Een handjevol mensen zit driftig te tikken in het Zeeuws museum in Middelburg. Over hun schouder houden twee anderen in de gaten wat ze doen. Deze mensen nemen hun werk uiterst serieus: zij vullen namelijk de Zeeuwse Wikipedia-pagina's, onder het toeziend oog van 'Wikipedianen'.

Er worden schrijfweken gehouden om Zeeuwse pagina's aan te maken of informatie op bestaande pagina's aan te vullen. Er bleken namelijk maar weinig Zeeuwse wetenswaardigheden in de online-encyclopedie te staan.

Zelf aanvullen

Begin deze week was er bijvoorbeeld nog geen pagina van de Zeeuwse knoop op Wikipedia, maar inmiddels is die er wel. "Ik kijk er regelmatig op", aldus Johny van Hoeve. "Maar ik miste wat zaken en ik dacht al een tijdje: ik ga dat zelf gewoon aanvullen, maar ik wist niet hoe."

Het is een voordeel en tegelijk een nadeel dat iedereen iets kan schrijven"
moderator Magere Hein

De pagina's van Wikipedia worden gecontroleerd door moderators; Wikipedianen genoemd. Gemiddeld is Wikipediaan 'Magere Hein' (die alleen onder zijn moderator-naam wil worden genoemd) zo'n tien tot twintig uur per week kwijt aan het checken van informatie in de digitale encyclopedie. "Het is een voordeel en tegelijk een nadeel dat iedereen iets kan schrijven", aldus de moderator. "Dat is het mooie van Wikipedia. Maar wat wel belangrijk is, is dat overal bronnen bij staan. Je mag natuurlijk niet zomaar reclame maken of iets schrijven dat niet klopt, dan halen we het er weer vanaf."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren