Tweede deel van gezonken binnenvaartschip is opgetakeld

Het tweede en veel grotere deel van het gezonken binnenvaartschip Cardium is vandaag een stuk opgetakeld. Vorige week werd al het voorschip boven water getakeld. Een maand geleden kwam het schip tijdens een zware storm in de problemen, waarna het zonk voor het Kalootstrand bij Vlissingen-Oost.

Waar bij het optakelen van het 25 meter lange voorschip nog één bok genoeg was, werden nu bij het bergen van het zo'n 85 meter lange tweede deel maar liefst vier bokken ingezet. Daarnaast waren er patrouilleschepen van Rijkswaterstaat en de politie bij de berging aanwezig.

Even na de middag kwam de stuurhut boven het water, waarna gestart werd met het leegpompen van het ruim. Vanavond moet er nog een schot gelast worden, omdat het schip steeds weer volliep. Als de Cardium is gestabiliseerd, kan ze naar Vlissingen-Oost worden versleept.

In het vorige week opgetakelde voorschip werd het lichaam aangetroffen van de 43-jarige Filipijnse stuurman, die al sinds de Cardium op 9 maart zonk vermist werd. De Cardium, afkomstig uit Rilland, kwam toen tijdens een zware storm in de problemen en zonk voor het Kalootstrand bij Vlissingen-Oost.

Grootscheepse zoektocht

Van de twee opvarenden kon één persoon, de 39-jarige schipper uit Rilland, door de hulpdiensten uit het water gehaald worden. Ondanks een grootscheepse zoektocht ontbrak destijds van de tweede opvarende, de 43-jarige Filipijnse stuurman, ieder spoor.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren