Dankzij deze bemoste betonnen klomp staat Zeeland niet onder water

Deltagoot kunstwerk
Een belangrijk deel van het onderzoek richtte zich op de invloed van golfslag op de Oosterscheldekering. Norbert Kwint van Natuurmonumenten, dat sinds 2015 eigenaar is van de Deltagoot, weet er alles van: "Toen de wetenschappers de pijlers voor de kering testten in de goot, kwamen ze erachter dat de tekeningen niet overeen kwamen met de werkelijkheid. Daardoor moest er opnieuw gerekend en getekend worden."

Droge voeten

Door de aanpassingen naar aanleiding van de proeven, werden de pijlers steviger gemaakt en hebben de Zeeuwen nu nog steeds droge voeten. Omdat de Deltagoot verouderd raakte en de toenmalige eigenaar, Deltares, een nieuwe geavanceerde goot liet bouwen in Delft, raakte de oude goot haar functie kwijt.
Deltagoot als kunstwerk
Deltagoot als kunstwerk © Omroep Zeeland
Volgens Norbert Kwint werd er door Natuurmonumenten lang en hard nagedacht over een nieuwe bestemming voor de Deltagoot. "Golven mochten er niet meer mee gemaakt worden van Deltares, dus moesten we iets anders verzinnen."
Het waren de kunstenaarsateliers RAAF en de Lyon die uitkomst brachten. Zij haalden grote stukken uit de bak en plaatsten ze dwars terug. Daardoor is de dichte betonnen bak op een aantal plekken geopend en krijgt de bezoeker vanuit diverse hoeken een nieuw beeld van de Deltagoot.
Deltagoot als kunstwerk
Deltagoot als kunstwerk © Omroep Zeeland
Norbert Kwint is opgetogen over het resultaat. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook omdat de natuur zijn plek gaat opeisen in de toekomst: "Bij toeval ontdekten we dat er op de platen een bijzonder mos ontstond. En ook al zien de muren van de Deltagoot er nu nog uit als een gebouw in het voormalige Oostblok; straks is alles begroeid, vliegen er vlinders en is de Deltagoot verworden tot een ode aan de Deltawerken en de vernuftigheid van Nederlandse ingenieurs."
Platen worden bedekt met zeldzaam mos
Platen worden bedekt met zeldzaam mos © Omroep Zeeland

Lees ook: