Gaat er een streep door Veers minicampingbeleid?

Wat is het probleem met de minicampings in Veere?
De gemeente Veere en juridisch adviseur Bram van Leeuwen liggen al jaren met elkaar overhoop over de kampeervergunning van De Heksenketel bij Veere, een minicamping die wordt geëxploiteerd door de zus van Van Leeuwen. In tegenstelling tot een aantal andere minicampings mag De Heksenketel niet uitbreiden. Van Leeuwen vindt dit oneerlijk en vindt dat de gemeente dan ook één lijn moet trekken. "Gelijke monniken, gelijke kappen."

Meer duidelijkheid

Tijdens de zitting was er sprake van een meervoudige kamer. Bij deze vorm zijn er drie rechters aanwezig en vinden er zware of ingewikkelde zaken plaats. Gezien de langlopende procedure tussen Van Leeuwen en de gemeente Veere vond de rechtbank dit wenselijk. De zitting zelf was vooral een herhaling van zetten. De rechters stelden aan zowel Van Leeuwen als de gemeente Veere een aantal vragen om nog meer duidelijkheid te krijgen in het dossier. Daarnaast konden ze zelf ook nog punten aandragen ter verduidelijking van hun standpunten.
De rechtbank in Middelburg
De rechtbank in Middelburg © Omroep Zeeland
Veel mensen hebben al gereserveerd en het zou toch ontzettend jammer zijn wanneer we ze niet meer kunnen ontvangen, omdat we maar gebruik mogen maken van 15 plekken.
Adrie Boogaard - eigenaar minicamping
Er waren zo'n 50 belangstellenden aanwezig tijdens de zitting. Zij mochten ook reageren en daar werd regelmatig gebruik van gemaakt. Adrie Boogaard, eigenaar van minicamping Boogaard in Zoutelande vindt de situatie vooral vervelend voor de gasten. "Veel mensen hebben al gereserveerd en het zou toch ontzettend jammer zijn wanneer we ze niet meer kunnen ontvangen, omdat we maar gebruik mogen maken van 15 plekken." Daarnaast heeft hij, samen met zijn collega's, de afgelopen jaren veel geld en energie geïnvesteerd in het realiseren van die 25 plekken. "We voldoen aan alle eisen en voorwaarden, dus waarom wordt er zo moeilijk gedaan?"

Een verstandig oordeel

Ook Pieter Marinussen van minicamping In de Bocht in Grijpskerke nam het woord. Marinussen: "Ik hoop dat alles bij hetzelfde blijft qua regelgeving. En daarnaast hoop ik dat de rechtbank, na het aanhoren van alle belanghebbenden, een verstandig oordeel zal vellen. Vooral omdat de gemeente Veere en veel inwoners geen problemen hebben met de huidige situatie."
minicamping Boogaard
minicamping Boogaard © Omroep Zeeland
Sinds 2007 mag een aantal minicampings van de gemeente vijfentwintig plaatsen hebben. Het gaat hierbij om bedrijven die iets bijzonders te bieden hebben. De Heksenketel voldeed volgens de gemeente niet aan deze voorwaarden en tekende bezwaar aan. In 2013 ging er een nieuwe verordening van kracht, maar ook toen mocht de Heksenketel niet uitbreiden. Van Leeuwen maakte weer bezwaar en startte een aantal procedures.

Raad van State

Van Leeuwen won een aantal keer, maar de gemeente bleef in beroep gaan. In 2018 oordeelde de Raad van State dat de uit 2015 daterende kampeerverordening niet voldoet aan de 'Dienstenrichtlijn' van Europa. Twintig minicampings mochten daardoor met onmiddellijke ingang niet meer dan vijftien standplaatsen verhuren aan campinggasten. De gemeente Veere kon niet meer in beroep gaan tegen de beslissing, maar heeft het afgelopen jaar wederom het beleid aangepast.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>