Jumping Indoor Nieuwland afgelast vanwege paardengriep

Jumping Indoor Nieuwland afgelast vanwege paardengriep
Jumping Indoor Nieuwland afgelast vanwege paardengriep © Omroep Zeeland
Jumping Indoor Nieuwland afgelast vanwege paardengriep
Manege De Kroo heeft het evenement afgeblazen na overleg met dierenartsen, de KNHS en de Sector Raad Paarden. Laatstgenoemde adviseert om bij evenementen waar veel paarden bij zijn betrokken kritisch af te wegen of het wel kan doorgaan. "Er is geen paniek", reageert Martin de Kroo van De Kroo Ruitersport. "Maar ik vind dat je hier professioneel mee om moet gaan."

'Knoop in je maag'

De griepepidemie heerst vooral in Limburg en juist daar komen de meeste ruiters vandaan die aan Jumping Indoor Nieuwland meedoen. " Als je het evenement dan door laat gaan, is het de goden verzoeken om problemen", zegt De Kroo. Hij baalt er wel flink van. "Je loopt wel een paar dagen met een knoop in je maag. Maar uiteindelijk heb je ook wel zoiets van we gaan weer gewoon door."
Een mogelijke oplossing voor het probleem is extra vaccineren, denkt dierenarts Henk van Dijk. "Vaccineren is het enige wat werkt. Nu gebeurt dat één keer per jaar, maar er gaan nu stemmen op om dat twee keer per jaar te doen."

'Ik wil het niet op mijn geweten hebben'

Jumping Indoor Nieuwland zou gehouden worden van donderdag 10 tot en met zondag 13 januari. In die periode komen er normaal gesproken meer dan 200 verschillende paarden naar Nieuwland. "Als die allemaal op stal moeten, is de kans op verdere besmetting groot", legt De Kroo uit. "En ik wil het niet op mijn geweten hebben dat de griep ook in Zeeland uitbreekt."
Martin de Kroo van De Kroo ruitersport
Martin de Kroo van De Kroo ruitersport © Omroep Zeeland
Over het doorgaan van Jumping Indoor Nieuwland was eerder al gedoe. De Kroo wilde het evenement schrappen vanwege grote concurrentie op de paardensportkalender. Liefhebbers van de wedstrijd zetten toen met succes een Facebookactie op om de wedstrijd toch door te laten gaan.

Lees ook: