Zorgen om animo brandweervrijwilligers door nieuwe wet

Een brandweervrijwilliger heeft nu de keuze om niet te gaan als hij wordt opgeroepen. Daar is hij vrijwilliger voor. Een nieuwe wet, waarbij de huidige ambtelijke aanstelling wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst, brengt daar echter verandering in. In de nieuwe situatie is het zo dat bij een oproep voor een brand, de vrijwilliger verplicht wordt om naar de brand te gaan. De animo onder de brandweervrijwilligers zou daarom weleens kunnen teruglopen.

(foto: HV Zeeland)

Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst vroeg in een eerdere vergadering van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland al aandacht voor de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren die op 1 januari 2020 ingaat. In de vergadering van vandaag uitte ook Letty Demmers, waarnemend burgemeester van Noord-Beveland, haar zorgen.

Meer rechten en plichten

De nieuwe wet verandert de rechtspositie van brandweervrijwilligers. Ze krijgen meer rechten, maar vooral meer plichten waardoor de vrijwilligheid in het geding komt. Aangezien de brandweer in Zeeland voor bijna negentig procent uit vrijwilligers bestaat, kan dit grote consequenties hebben.

Een jaar uitstel

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, kon enige geruststelling geven door te melden dat de wet die 1 januari 2020 ingaat, voor brandweervrijwilligers van de veiligheidsregio's een jaar is uitgesteld. Dat jaar uitstel neemt echter niet alle zorgen weg. Het aantrekken van nieuwe vrijwilligers is al enorm lastig en de angst bestaat dat dit nog moeilijker wordt door de nieuwe wet.

De brandweer in Zeeland bestaat voor negentig procent uit vrijwilligers (foto: Omroep Zeeland)

Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, deelt die zorg. "De meesten van ons hebben een baan met een arbeidsovereenkomst en zijn daarnaast brandweervrijwilliger. Als de nieuwe wet doorgaat, hebben we straks twee arbeidsovereenkomsten. Dat zorgt zowel juridisch als moreel voor problemen."

Tweede baan

Als voorbeeld neemt Marcel Dokter zijn eigen situatie: "Ik ben commercieel directeur bij een bedrijf en in mijn arbeidsovereenkomst staat dat ik geen tweede overeenkomst mag aangaan. Misschien dat er een uitzondering gemaakt kan worden, maar als ik nu wordt weggeroepen op mijn werk, ga ik als vrijwilliger helpen bij een brand. Straks ga ik naar mijn tweede 'baan', dat voelt heel anders."

De nieuwe Europese wet zegt dat gelijk werk gelijk behandeld moet worden. In deze kwestie betekent dit dat brandweervrijwilligers hetzelfde behandeld moeten worden als betaald brandweerpersoneel.

Werven vrijwilligers

Zowel de Veiligheidsregio Zeeland als de Vakvereniging denken dat niet alleen het werven van nieuwe brandweervrijwilligers moeilijk wordt, maar zijn ook bang dat een deel van de huidige vrijwilligers stopt als de wet intreedt. De Vakvereniging pleit ervoor dat de 19.000 brandweervrijwilligers die voor een veiligheidsregio werken een uitzonderingspositie krijgen en échte vrijwilligers blijven.

Deel dit artikel:

Reageren