Massale inzet brandweer bij hardnekkige brand in bedrijfspand Koewacht

De brandweer had vandaag de hele dag de handen vol aan een brand in het bedrijfspand van Linex Pro Grass aan de Emmabaan in Koewacht. Het vuur was moeilijk te bestrijden omdat het de brandweer veel moeite kostte om bij de brandhaarden te komen. De brandweer heeft in totaal twintig voertuigen en ruim zeventig brandweerlieden ingezet om het vuur te bestrijden.

Bij het bedrijf worden vezelplaten van vlas gemaakt. Drie personen waren nog in de loods aanwezig toen de brand rond 07.00 uur gemeld werd, daarom werd opgeschaald naar een grote brand. Een half uur later waren de personen alweer buiten het pand.

Extra blusvoertuig

In eerste instantie werden drie blusvoertuigen, een hoogwerker en watertankwagen opgeroepen om de brand te bestrijden. Even na 09.00 uur liet de brandweer weten dat een extra blusvoertuig werd ingezet, zodat de brandweerlieden afgelost kunnen worden. Later werd die inzet verder uitgebreid.

Ook een traumahelikopter en ambulances werden opgeroepen. Ambulancepersoneel heeft de mensen die op het moment van de brand in het pand waren nagekeken. Zij hoefden niet verder behandeld te worden. De traumahelikopter werd al vrij snel weer afgemeld.

Wegafsluitingen genegeerd

Voor de zekerheid werd de Emmabaan tussen Tragel en de Zwingelweg afgesloten, maar veel mensen hebben die wegafsluitingen genegeerd. De politie heeft aangekondigd te gaan handhaven en desnoods bekeuringen uit te schrijven.

De brand is ontstaan in de metalen buizen en filterhuizen van een afzuiginstallatie. Die installatie moet het stof dat bij het productieproces ontstaat afzuigen en opslaan. Dit is nodig uit veiligheidsoogpunt.

Op meerder plekken brandhaarden

Aan de binnenzijde van de buizen is er echter sprake van opgehoopt stof en dat is gaan branden, laat de Veiligheidsregio Zeeland weten. Vonken hebben zich door het buizensysteem verspreid en daardoor zijn er in die buizen op meerder plekken brandhaarden.

Het lukte de brandweer in eerste instantie niet om bij de brandhaarden te komen. "Het is tijdrovend en moet voorzichtig gebeuren", aldus de veiligheidsregio. Bij het zoeken naar de brandhaarden werden warmtebeeldcamera's gebruikt.

Brand in loods Koewacht (foto: HV Zeeland)

Om bij de brandhaarden te komen is er ook een Cobra-systeem ingezet. Met dat systeem is het mogelijk om door middel van een hogedrukspuit een gaatje te maken in verschillende soorten wanden. Het systeem wordt ingezet om een brand in een afgesloten ruimte te bestrijden.

Geblust

Dankzij de inzet van de Cobra was rond 10.00 uur de brand in één van de twee filterhuizen geblust. In het tweede filterhuis zagen de brandweerlieden met de warmtebeeldcamera nog brandhaarden. De brand in dat tweede filterhuis is erg hardnekkig, laat de veiligheidsregio weten. Daarom werd rond 10.45 uur een extra hoogwerker en een extra pomp opgeroepen.

Rond het middaguur raakten enkele metalen wandplaten beschadigd. De vlammen sloegen daarbij even naar buiten. De dakplaten waren niet betrokken bij de brand, laat de veiligheidsregio weten.

Opslagruimte van afzuiginstallatie

Om 13.30 uur leken alle vuurhaarden in de ventilatiebuizen geblust. Het vuur woedde alleen nog in de opslagruimte van de afzuiginstallatie, was de boodschap. Om 14.20 uur bleek echter dat het vuur weer op meerdere plekken in het buizensysteem was opgelaaid. Met behulp van het Cobra systeem werden ook deze laatste brandhaarden geblust. Om 16.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Daarmee was de inzet van de brandweer nog niet afgelopen. Er is uren nageblust. Om 19.30 uur keerden de laatste brandweereenheden terug naar hun kazernes en werd de Emmabaan weer vrijgegeven.

Schade

Over de oorzaak van de brand is nog niks bekendgemaakt. Stichting Salvage is opgeroepen om de eigenaar te ondersteunen bij het afhandelen van de schade.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen brand Koewacht
Deel dit artikel:

Reageren