Lees hier het verslag terug van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen

Maarten van Zetten uit Zoetermeer en Hinke Schokker uit Eastermar hebben de elfde editie van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen gewonnen. Lees hier het wedstrijdverloop terug!

Hinke Schokker pakt de zege in een parcoursrecord (foto: Omroep Zeeland)

14.05 uur Sanderse en Ton op podium

Monica Sanderse uit Vlissingen en Leonie Ton uit Wissenkerke zijn ook binnen en staan op het podium. Sanderse loopt 2:59.46'. Ton is binnen in 3:03.58'.

13.59 uur Parcoursrecord!

Daar is ze! Hinke Schokker wint in een nieuw parcoursrecord van 2:57.46'. Nog nooit liep een vrouw sneller dan drie uur in Zeeuws-Vlaanderen. Tot vandaag! Het oude record stond op naam van Anjolie Engels uit Middelburg.

13.55 uur Wachten op de eerste vrouw

De mannen komen één voor één over de finish. Het wachten is nu in Hulst op de eerste vrouw: Hinke Schokker uit Eastermar (Friesland).

Erwin Adan komt als derde over de finish in Hulst (foto: Omroep Zeeland)

13.29 uur Adan beste Zeeuw

Ook de nummer twee en drie zijn binnen: Leendert van der Lugt wordt tweede en Erwin Adan uit Koudekerke zorgt voor de beste Zeeuwse prestatie door derde te worden.

(foto: Omroep Zeeland)

13.27 uur Hebbes!

Maarten van Zetten is binnen! Hij wint de elfde editie van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen in een tijd van 2:28.07'.

13.23 uur Rondje Hulst

Van Zetten is aan zijn laatste kilometers bezig. Over de vestingwallen in Hulst, de basiliek is in zicht. Het is niet ver meer voor Van Zetten, die vandaag zijn tweede marathon loopt.

13.08 Nog zes kilometer!

De voorsprong van Van Zetten op Leendert van der Lugt gaat richting de twee minuten. Het ziet er goed uit voor de 28-jarige atleet van ARV Ilion, die in het onderwijs werkt.

12.55 uur Adan schuift op

Erwin Adan loopt, doordat Van der Poel afgehaakt is, in derde positie. Op 2.47' van Van Zetten.

Maarten van Zetten is de eenzame koploper in de Marathon Zeeuws-Vlaanderen (foto: Omroep Zeeland)

12.40 uur Valt de beslissing in Heikant?

Maarten van Zetten uit Zoetermeer loopt na zo'n dertig kilometer alleen aan de leiding. Nick van der Poel uit Rotterdam heeft gehaast voor Van Zetten en neemt nu gas terug. Leendert van der Lugt uit Capelle aan de IJssel loopt nu in tweede positie op 1.15' van Van Zetten.

12.34 uur Versnelling Erwin Adan

In groep twee gaat het niet snel genoeg voor Erwin Adan. De atleet uit Koudekerke is weggelopen bij Tim Pleijte en Huub van Noorden. Adan loopt in vierde positie nu, op 1.45' van de twee koplopers Van der Poel en Van Zetten.

Hinke Schokker heeft bij de vrouwen een grote voorsprong op de concurrentie (foto: Omroep Zeeland)

12.27 uur Van der Lugt moet passen

Leendert van der Lugt uit Capelle aan de IJssel kiest eieren voor zijn geld en moet de andere twee koplopers laten gaan. Nick van der Poel (Rotterdam, PR: 2:25') en Maarten van Zetten (Zoetermeer, PR: 2:58') lopen nu aan de leiding.

Bij de vrouwen loopt Monica Sanderse uit Vlissingen in tweede positie op ruime afstand van Hinke Schokker. Leonie Ton uit Wissenkerke loopt in derde positie.

12.20 uur Voorsprong koplopers loopt op

De drie koplopers hebben na twintig kilometer een voorsprong opgebouwd van 2.00' op de Zeeuwen Pleijte, Adan en Van Noorden.

Ook bij de vrouwen is het verschil veel groter geworden. Hinke Schokker heeft een voorsprong op de concurrentie van zeker vijf minuten.

Drie lopers aan de leiding in Marathon Zeeuws-Vlaanderen (foto: Omroep Zeeland)

12.20 uur Voorsprong koplopers loopt op

De drie koplopers hebben na twintig kilometer wedstrijd een voorsprong opgebouwd van 2.00' op de Zeeuwen Pleijte, Adan en Van Noorden.

Ook bij de vrouwen is het verschil veel groter geworden. Hinke Schokker heeft een voorsprong op de concurrentie van zeker vijf minuten.

11.37 uur Bijna tien kilometer onderweg

Er staat een straf koud windje in Zeeuws-Vlaanderen. De drie vooraan hebben na bijna tien kilometer een voorsprong van dertig seconden opgebouwd.

Bij de vrouwen heeft Hinke Schokker meer afstand genomen van Monica Sanderse uit Vlissingen.

11.20 uur Ontwikkelingen vooraan

Drie lopers zijn er vandoor: Leendert van der Lugt (Capelle aan de IJssel, vorig jaar vierde), Maarten van Zetten (Zoetermeer) en Nick van der Poel (Rotterdam). De drie moeten in staat zijn om een marathon te lopen rond de 2:30'. Serieuze kanshebbers op de zege dus.

Kort daarachter volgen de Zeeuwen Erwin Adan, Tim Pleijte en Huub van Noorden. Michel Verhaeghe moest al eerder lossen.

Bij de vrouwen leidt Hinke Schokker uit Eastermar. Monica Sanderse uit Vlissingen volgt op circa 1.00'

11.10 uur Kopgroep

Een groep van zeven lopers heeft de leiding genomen. Met onder meer de Zeeuwen Tim Pleijte, Erwin Adan en Huub van Noorden. Ook oud-winnaar Michel Verhaeghe, Maarten van Zetten en Nick van der Poel maken deel uit van de groep.

11.00 uur

De wedstrijd is van start gegaan. Bij de mannen horen de Zeeuwse lopers Tim Pleijte (Vlissingen), Erwin Adan (Koudekerke) en Huub van Noorden ('s-Heer Abtskerke) bij de favorieten. Erwin Harmes uit Middelburg, die vorig jaar won, doet niet mee. Harmes staat morgen aan de start in de Marathon van Enschede.

Bij de vrouwen worden Monica Sanderse uit Vlissingen en Hinke Schokker uit Eastermar (Friesland) vooraan verwacht.

Monica Sanderse en Erwin Harmes wonnen de Marathon Zeeuws-Vlaanderen in 2018 (foto: Omroep Zeeland)

Vanwege het paasweekend is het evenement verschoven van de derde zaterdag in april naar de tweede zaterdag. Gunstig, omdat het evenement een week na de Marathon van Rotterdam en twee weken voor de Marathon van Antwerpen is.

Maximumaantal lopers

Het heeft ervoor gezorgd dat het aantal voorinschrijvingen het aantal van de top-editie uit 2014 nadert. "Sinds ik voorzitter ben, heb ik de ambitie om richting het maximumaantal van zevenhonderdvijftig lopers te gaan", zegt voorzitter Arnold Boonman in de marathonkrant.

Vandaag doen er bijna zevenhonderd lopers mee.

  • Zeeland: 298 (176 uit Zeeuws-Vlaanderen)
  • Zuid-Holland (41) en Noord-Brabant (32). De andere provincie 'leveren' minder dan tien deelnemers.
  • België: 208
  • China: (1), Duitsland: (1), Frankrijk: (1), Marokko: (2), Spanje: (3)
  • Meer mannen (506 deelnemers), dan vrouwen (115)

Route

In de Marathon Zeeuws-Vlaanderen wisselen Terneuzen en Hulst ieder jaar als start- en finishplaats. Dit jaar beginnen de lopers in Terneuzen.

Historie

De Marathon Zeeuws-Vlaanderen bestaat sinds 2009. De erelijst van het evenement ziet er zo uit.

Marathon Zeeuws-Vlaanderen

overzicht winnaars
2018 Erwin Harmes Monica Sanderse
2017 Michel Verhaeghe Anjolie Engels
2016 Erwin Harmes Elsemieke de Vos
2015 Erwin Harmes Ines van Rynsum
2014 Sébastièn Schletterer Ilonka van den Hengel
2013 Sébastièn Schletterer Ingrid IJsebaert
2012 Sjaak Luteijn Elisa Rijk
2011 Remy Vasseur Saskia Goole
2010 Sébastièn Schletterer Leonie Ton
2009 Alwin Vermeulen Rina van Poecke

Lees ook:

Wil je niets missen over de marathon Zeeuws-Vlaanderen? Houd Omroep Zeeland de gaten via radio, televisie en internet. De wedstrijd is vandaag live te volgen op de radio. Ook worden 's middags updates geplaatst op de Facebookpagina Lopen in Zeeland. Je ziet morgen een samenvatting van de wedstrijd in Omroep Zeeland Sport. Maandagavond wordt de wedstrijd nabesproken in De Derde Helft en is ook een sfeerverslag te zien in Evenement van de Week.

Reageren