'Schade door nachtvorst valt mee': voor de één een opluchting, voor de ander jammer

Fruittelers nachtvorst
Het waren wel spannende nachten afgelopen weekend. Want door het warme weer van de afgelopen weken staan appels, peren, pruimen en kersen op veel plaatsen al in volle bloei, maar voor zowel de nacht van vrijdag op zaterdag als de nacht van zaterdag op zondag werd nachtvorst afgegeven. De vorming van ijskristallen in knoppen en bloeiende bloesem zou funest zijn voor de fruitoogst.

Niet beregend

Fruitteler Marcel van den Bosse uit Serooskerke had weinig schade aan zijn appel- en perenboomgaard. "Die hebben het allemaal overleefd, ondanks dat ik de bomen niet beregend heb. Ik heb ook nog een stuk land waarop ik aardappels verbouw, maar daar is wel een deel van bevroren."

Meer vriezen

Van den Bosse had het, in tegenstelling tot fruitteler van 't Westeinde, nog wel wat kouder willen hebben. "Laat het maar een beetje vriezen hoor, we hadden vorig jaar al zo'n fruitoverschot, dat krijg je niet verkocht. Als nu alles goed gaat, hebben we wéér zo veel fruit over, dan gaan de prijzen voor de consument omlaag en dan maak ik geen winst", aldus Van den Bosse.
Laat het maar een beetje vriezen!
Fruitteler Marcel van den Bosse
In Zeeland bleek het afgelopen weekend met die nachtvorst wel mee te vallen. Volgens Rinus van 't Westeinde was het op weinig plaatsen een paar graden onder nul. Maar het vroor niet genoeg om veel vorstschade op te lopen. "De komende weken gaat de temperatuur juist weer omhoog", aldus Van 't Westeinde.

Voorzorgsmaatregelen

De meeste Zeeuwse fruittelers hadden in tegenstelling tot fruitteler Van den Bosse wél voorzorgsmaatregelen genomen. De één stak vuurtjes aan in de boomgaard, de ander beregende de bloesem, zodat er een beschermend ijslaagje wordt.
Fruitteler in Haamstede stookt vuurtjes in de boomgaard om bloesems te beschermen tegen nachtvorst
Fruitteler in Haamstede stookt vuurtjes in de boomgaard om bloesems te beschermen tegen nachtvorst © Robert Fonteijne uit Haamstede
De schrik zit er bij de fruittelers nog goed in van de lente van 2017. De schade door nachtvorst was toen bij de Zeeuwse fruittelers historisch groot. Alleen de vorstschade van 1991 was volgens Van 't Westeinde vergelijkbaar. "Dat wil ik echt nooit meer meemaken."

'Als een vlammenwerper'

Hele boomgaarden werden bruin achtergelaten door de vorstschade. "Het lijkt wel alsof er een vlammenwerper door de boomgaard is gegaan", zo omschreef Van 't Westeinde het destijds. Van de totale Zeeuwse fruitoogst is toen 30 tot 50 procent verloren gegaan.
Rinus van 't Westeinde is woordvoerder namens de Zeeuwse fruittelers
Rinus van 't Westeinde is woordvoerder namens de Zeeuwse fruittelers © Omroep Zeeland
Door opwarming is de afgelopen decennia de kans op nachtvorst in deze periode afgenomen, maar de kans of vorstschade nam daardoor gek genoeg juist toe. Want door het relatief warmere weer zijn de fruitbomen steeds vroeger gaan bloeien, waardoor een late nachtvorst meer schade aanricht. Dat blijkt uit onderzoek.

Kans op vorstschade neemt toe

De de onderzoeksgroep Bomen & Fruit van Wageningen Plant Research aan de universiteit van Wageningen heeft de bloeiwaarnemingen van de afgelopen 120 jaar op een rij gezet. Daaruit blijkt dat de kans op vorstschade in jaren met een warme maart en april sterk toeneemt. En het is in de loop der decennia steeds vaker warm in deze periode.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>