Definitief besluit over pulsvissen, maar wat is het en waarom is er zoveel weerstand tegen?

In Straatsburg neemt het Europees Parlement vandaag het definitieve besluit over pulsvissen. In dit artikel leggen we je aan de hand van animaties, gemaakt door de collega's van de NOS, uit wat pulsvissen is en waarom er weerstand tegen is.

Veel Zeeuwse/Nederlandse vissers gingen over van traditioneel vissen naar pulsvissen (foto: NOS)

Vissers die vandaag de dag op tong, andere platvis of garnalen vissen kunnen dat op twee manieren doen.

Bij pulsvissen wordt er gevist op: tong, platvis en garnalen (foto: NOS)

De eerste is de traditionele manier. Met zware kettingen gaan vissers over de bodem. Die raakt daardoor omgewoeld. De vissen schrikken daardoor op en zwemmen de netten in.

Dit is de traditionele manier: vissen met kettingen die de bodem omwoelen waardoor vissen opschrikken en in het net zwemmen (foto: NOS)

Maar de laatste jaren kiezen veel Zeeuwse en Nederlandse vissers voor de andere manier: pulsvissen. Dat gebeurt met lichtere kabels die stroomstootjes afgeven. Daardoor schrikken de vissen ook op, maar de zeebodem blijft intact.

Pulsvissen werkt met lichtere kabels die stroomstootjes afgeven. De bodem blijft intact maar vissen schrikken wel op en zwemmen in het net (foto: NOS)

De Zeeuwse en Nederlandse vissers zijn voor deze manier van vissen, maar de Franse vissers zijn boos. Volgens hen gaat er juist heel veel ander onderwaterleven dood door die stroomstootjes.

De Franse vissers zijn het er niet mee eens. Zij vissen op de traditionele manier en eisen stopzetting van het pulsvissen (foto: NOS)

Uiteindelijk is er door beide landen onderzoek naar gedaan, maar concluderen beide landen dus anders. En er is, door onder andere Frankrijk, in Europa sterk gelobbyd over de nadelen van pulsvissen. Dat resulteert vandaag in een definitieve stemming voor of tegen pulsvissen.

Reageren