Verdachte reeks schooldiefstallen ook vast voor stelen schoolkluis Middelburg

De politie heeft een 39-jarige man aangehouden die verdacht wordt van een diefstal bij scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg begin dit jaar. De man wordt ook verdacht van diefstallen bij scholen in Arnhem, Apeldoorn, Ermelo en Velp.

Verdachte diefstal Nehalennia Middelburg (foto: Omroep Zeeland)

Bij de diefstal in Middelburg hebben twee dieven duizenden euro's uit een kluis gestolen, vermoedelijk op maandagavond 7 januari rond 19.30 uur. De deur van de school was open in verband met een cursus.

Camerabeelden

Beelden van de diefstal werden vorige maand in het tv-programma Opsporing Verzocht vertoond. Eén van de vermoedelijke daders was duidelijk op camerabeelden te zien. Direct na de uitzending kwamen twee tips binnen bij het programma.

Vanochtend heeft de politie een inval gedaan op drie plaatsen in Utrecht. Bij de doorzoekingen werd computerapparatuur in beslag genomen, die wordt momenteel onderzocht.

Legitieme reden

De dieven vielen op omdat ze bij verschillende scholen op dezelfde manier te werk gingen: ze liepen de school binnen, namen apparatuur mee en vertrokken met de buit. En als ze daarbij door iemand aangesproken werden, wisten ze de verontruste medewerkers er in meerdere gevallen van te overtuigen dat ze een legitieme reden hadden om in de school aanwezig te zijn.

Opmerkelijk is dat ze bij die diefstallen ook meerdere malen gebruik hebben gemaakt van sleutels om ergens binnen te komen. Hoe ze aan die sleutels gekomen zijn, is onduidelijk. Ze hebben zo onder meer tientallen laptops en tablets buitgemaakt.

Brutale strooptocht

In Opsporing Verzocht en in BureauGLD werd aandacht besteed aan hun brutale strooptocht in de scholen. Dat leverde tientallen tips op, die allemaal onderzocht zijn. Volgens de politie was de helft van die tips 'erg bruikbaar voor het onderzoeksteam'. De politie sluit niet uit dat er in deze zaak nog meer mensen worden aangehouden.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren