Kop van Schouwen krijgt heel veel extra zand

Meer dan 100 meter duinen op de Kop van Schouwen moet in september met zand aangevuld worden. Dat is nodig om de drinkwatervoorziening in het achtergelegen duingebied veilig te stellen. Bij de werkzaamheden zijn de gemeente Schouwen-Duiveland, het Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat Zee en Delta, waterbedrijf Evides en de Provincie Zeeland betrokken.

Duinen van Kop van Schouwen (foto: Nella Padmos)

Er is afgesproken dat de winning van zoetwater in het natuurgebied beschermd wordt tegen een waterstand die één keer in de 300 jaar op kan treden. Jaarlijks wordt bijgehouden of het zandvolume in de duinen voldoende is om een dergelijke situatie tegen te kunnen houden.

Metingen

Uit de metingen van vorig jaar blijkt dat een paar plekken in de duinen, in totaal een lengte van ongeveer 110 meter, extra zand moet worden aangevuld om de drinkwatervoorziening veilig te stellen. De veiligheid van de kust is niet in gevaar. Rijkswaterstaat vult in september ongeveer 4800 kubieke meter extra zand aan. Het zand wordt geleverd door het Waterschap Scheldestromen.

Eerdere maatregelen

Eerdere maatregelen hebben in het gebied tussen de boswachterij Westerschouwen en Nieuw-Haamstede al veranderingen veroorzaakt. Het strand bij de Brouwersdam is opgespoten en ook is natuur hersteld.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Schouwen natuurherstel zand
Deel dit artikel:

Reageren