Nieuw eilandje in Terneuzen is ideale broedplek voor vogels, maar die zijn niet welkom

Op het sluizencomplex tussen de Midden- en de Oostsluis in Terneuzen is een eilandje ontstaan door het nieuwe Kapitein Rooibos Kanaal. Het eilandje is voor vogels de perfecte broedplek, maar daar zijn de sluizenbouwers niet zo blij mee. Als de vogels gaan broeden op het eilandje, wordt de bouw van de nieuwe sluis namelijk uitgesteld.

Vogelbroedplekken zijn beschermd en daarom kan de bouw van de nieuwe sluis niet doorgaan als er op het eilandje gebroed wordt. Het eilandje wordt namelijk met de bouw van de nieuwe sluis onderdeel van het bouwterrein. Maar omgevingsmanager Harm Verbeek heeft een oplossing: "We hebben nu netten over het eilandje gespannen waardoor de vogels niet kunnen zitten en dus ook niet kunnen broeden". Daarnaast vliegen er boven het eilandje vier neppe vogels die eruit zien als roofvogels. "Deze jagen ook de broedvogels weg", aldus Verbeek.

Alternatieven

Op het sluizencomplex zijn twee andere vogelbroedplaatsen ingericht. Allebei liggen ze ten noorden van het eilandje, in de buurt van het politiebureau, laat Verbeek zien op de kaart. "We hebben deze broedplaatsen extra aantrekkelijk gemaakt, zodat de vogels daar eerder neerstrijken."

Jonge visdiefjes op broedplaats (foto: Kees de Kraker van Staatsbosbeheer)

Verwachting

Door alle maatregelen die worden getroffen verwacht Verbeek niet dat er gebroed gaat worden op het eilandje. "Mocht er wel gebroed worden, dan stellen we de bouw van de sluis uit. En daar zijn we natuurlijk niet blij mee. Dat gaat heel veel geld kosten. Maar dat moet dan maar. Toch verwacht ik niet dat het zo ver komt."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Sluizen voorjaar sluizenbouw vogelbroedplaats
Deel dit artikel:

Reageren